НОВИНИ

Васил Симов: Петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 06.06.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Светът е много динамичен, възможно е възстановяването след пандемията да стане по-бързо, но за някои стоки може би ще са нужни месеци, прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

По думите му през последните 3-4 месеца е имало нещо като хаос на пазара заради незнанието какво ще стане на световните пазари.

Всяко едно сътресение може да доведе до рязко изменение на цените.

Така например след търговската война цената на петрола се срива до 19 долара на барел, обясни Васил Симов. През февруари-март започна едно успокоение около тази цена и светът си каза - добре, значи ще имаме евтин петрол.

Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса: През последните 2-3 седмици, обаче, цената на петрола твърдо пълзи нагоре. Вече барелът е 40 долара. Рязкото колебание на цената стъписва пазара, кара играчите да не знаят да купуват ли или да продават.

Прогнозата на Васил Симов е, че петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява. Търсенето на петролни продукти ще нарасне през следващите седмици. Очакванията му са цената малко да тръгне нагоре.

Пшеницата като борсова стока е малко по-спокойна и може да се прогнозира малко по-достоверно, коментира Симов. Производството в световен мащаб нараства от година на година. За нашата територия няма проблем с реколтата, с хляба да се изхрани населението.

Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса: През 2020 се очаква реколтата на пшеница да бъде рекордна в световен мащаб. Очаква се 768 милиона тона да се произвеждат. Голям сблъсък ще има на износителите на пшеница и тези, които искат да купуват. Цената се очаква да бъде по-ниска, отколкото е била година по-рано.

Това голямо предлагане след юли, когато започне прибиране на реколтата, цената може да се стопи малко. През юли, август септември, когато започне активният износ.

Ако искаме, обаче цената на хляба да поевтинее, трябва да станем свидетели на двойно поевтиняване на пшеницата, обясни Симов.

Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса: Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на пшеницата, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори. Много е важна и цената на горивата, и на петрола. Може да станам свидетели на цената на пшеницата да поевтинява, а хлябът да поскъпва. Другите фактори, които влияят върху цената на хляба повече растат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция в Голямо Дряново и Долно Сахране
Спецакция в Голямо Дряново и Долно Сахране
Днес е Черешова задушница
Днес е Черешова задушница