Проф. Радостина Александрова: По-рядко се среща загубата на вкус и мирис при Делта-варианта

от БНТ
08:43, 09.08.2021
5431
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви в "Денят започва" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Според нея два са основните начини за борба с коронавируса - физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта-вариантът се разпространява два пъти по-бързо", каза проф. Радостина Александрова.

Тя уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза още проф. Радостина Александрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доклад за климата: Каква е причината за интензивните пожари и необичайно високите температури?
Доклад за климата: Каква е причината за интензивните пожари и необичайно високите температури?
Гори пожарът Дикси: 8 души са в неизвестност в Калифорния
Гори пожарът Дикси: 8 души са в неизвестност в Калифорния