НОВИНИ

"Профили": Кой е милиардерът Майкъл Блумбърг

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:54, 11.03.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Още

Той е бил три пъти кмет на едни от световните мегаполиси - Ню Йорк. Печели милиарди като създава информационна мрежа за финансови новини. Майкъл Блумбърг се кандидатира и за президент на САЩ като плащаше сам за предизборната си кампания. Сумата достигна 409 милиона долара. Влезе в отбора на демократите и излезе заради една и съща причина.

"Влязох в надпреварата за президент, за да победя Доналд Тръмп и днес излизам от нея по същата причина, защото оставайки ще е по-трудно да се постигне тази цел".

Майкъл Рубенс Блумбърг е роден на 14 февруари 1942 г. в Бостън, щата Масачузтс Той е внук на руски евреин имигрант.

Завършва престижния университет Джонс Хопкинс и бизнес школата на Харвард. За да плаща обучението си взема кредити и работи на паркинг.

Води го принципът: "Прави това, което обичаш. Намери начин да ти плащат за него."

Започва в инвестиционнта банка "Саломон Брадърс", където отговаря за търговията с акции и информационните системи. Остава без работа след като фирмата е продадена, но получава обезщетение от 10 милиона. С тях решава да основе собствена компания.

Намира ниша в пазара - бизнес новините. Така се ражда агенция "Блумбърг", безспорен авторитет и достоверен източник на финансова информация. По това време конкурентите му почти не използват компютри.

"Екипната работа е всичко", казва Блумбърг, който започва политическа кариера през ноември 2001 г. Тогава се кандидатира за кмет на Ню Йорк от Републиканската партия.
Въпреки склонността на града към демократите Блумбърг печели и е преизбран през 2005 г.

Забранява пушенето в заведения, не ползва държавно жилище, определя си годишна заплата от 1 долар, а телефонът му е включен в официалния указател. Намалява престъпността в града с 20% и започва кампания за борба с глобалното затопляне. По-късно обещава да върне Америка в парижкото сопразумение за климата.

За първите два мандата се кандидатира от Републиканската партия.През 2007 г. се обявава за независим политик.

Идеята му за три кметски мандата вместо два печели със 7 гласа в градския съвет. Така Блумбърг отново се кандидатира и отново е кмет от 2009 до 2014 г. Нюйоркчани го избират с 50 процента, 37 на сто от тях са републиканци.

Мандатът му е белязан от важни за света събития.

Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк: Осама бин Ладен е мъртъв. Духът на Ню Йорк никога не е бил толкова висок.

По негово време Ню Йорк легализира еднополовите бракове. Само за година градът печели близо 260 милиона долара от лицензи за браковете.

Кметът се изявява и на международната сцена - през 2013 г. обявява световен конкурс за добро управление. Наградата е 9 милона долара от личната фондация на Блумбърг. Конкурсът е за градове с население над 100 000 души. София и Стара Загора са сред финалистите. Първият голям европейски победител е Барселона.

През 2016 г. подкрепя Хилари Клинтън по пътя й към Белия дом, посока която ще поеме и той три години по-късно.

Заедно с Уорън Бъфет, Бил Гейтс и други милиардери, Блумбърг поема публичен ангажимент да предоставя поне половината от своето състояние за обществени каузи. Той е крупен филантроп, дарил е близо 9 милиарда долара. Фондацията му финансира споразумението за борба с климатимчните промени например.

Има две дъщери от брака си със Сюзън Браун, разведен е и сега има връзка с Даяна Тейлър, която е бивша директорка на нюйоркската общинска банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Очаква се българските тирове, блокирани на границата в Сърбия, да се приберат у нас тази вечер
МВнР: Очаква се българските тирове, блокирани на границата в Сърбия, да се приберат у нас тази вечер
Зелените амбиции на Брюксел
Зелените амбиции на Брюксел