НОВИНИ

Габровският бизнес под карантина заради коронавируса

Николай Минков
от Николай Минков
20:17, 11.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Стабилизирано е състоянието на 75-годишната жена с потвърдена проба за коронавирус в Габрово, след като вчера тя е претърпяла спешна интервенция заради белодробно усложнение. В добро общо състояние е и другата заразена жена, която е от медицинския персонал в болницата.

Дезинфекцират се усилено училищата и детските градини, които се очаква да започнат занятия от понеделник.

Днес на посещение в града беше главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който даде висока оценка на приетите санитарно-хигиенни мерки, които кризисният щаб наложи още в първите часове след обявяването на положителните проби за коронавирус.

Повече подробности за това какво предстои - очаквайте утре от д-р Кунчев, който ще се включи на живо от Габрово в Сутрешния блок на БНТ!

Двата доказани случая на коронавирус в Габрово обаче изпразниха заведенията в града. Най-губещи са ресторантите.

Венци Киров- собственик на ресторант: Нашият бизнес, не знам за какъв период от време, дай Боже за по кратък, е на колене.

Валя Йонева повече от 15 години е туроператор. Признава, че никога не се е сблъсквала с такъв отлив на клиенти.

Ваня Йонева- туроператор: След обявяването на резултатите от коронавируса определено има голям спад в туристическия сектор. Много от клиентите започнаха да правят откази. Освен това връщаме и самолетни билети. Предполагам, че повече туристи са уплашени.

Отливът на клиенти не подмина и хотелиерите в Габрово.

Десислава Павлова- управител на хотел: До Великден са отказани масовите и организираните бизнес конференции. Уикендите са празни. Посещаемостта през седмицата е намаляла с 40 %.

Опасността от пренасяне на COVID-19 остави празни и фризьорските салони в Габрово.

Анелия Панчева-собственик на фризьорски салон: Определено има отлив на клиенти. Около 50% от хората се въздържат да посещават такива места. Смятам, че услугата може да бъде отложена за известно време.

В същото време една от големите габровски текстилни фирми, работеща основно за италианския пазар няма проблеми с контрагентите и с работната ръка.

Мариана Узунова - управител на текстилна фирма:Нямаме спиране нито на доставките , нито на нашите експедиции. Хората са на работа. Италианските контрагенти продължават работа с нас.

Културният живот в града също замря. Драматичният театър, кината и музеите остават затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Мерки срещу коронавируса и в парламента
Мерки срещу коронавируса и в парламента
Установени са контактните лица на семейството с коронавирус в София
Установени са контактните лица на семейството с коронавирус в София