НОВИНИ

Прокуратурата в Пловдив изнесе още данни за схемата за теглене на кредити с чужда самоличност

bnt avatar logo
от БНТ
06:33, 12.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Хората да бъдат внимателни на кого предоставят личните си данни, призоваха от прокуратурата. Повод за апела е разкритата измама за 90 000 лева с виртуални сметки и изтеглени кредити. Вчера бяха огласени данни за трима пострадали, на които са били отворени сметки в девет банки дистанционно.

За да може кредитите да бъдат изтеглени на тяхно име, на измамените е създавана виртуална самоличност със специално мобилно приложение, обясниха от прокуратурата. Тази процедура се използва, за да се правят банкови операции изцяло онлайн, благодарение на софтуера.

"Предстои да установим как се използва, по какъв начин се използва, защото лично на мен от това, което към момента знаем, ми се струва, че би трябвало човекът, който снимат в това приложение, да знае какво се случва, тоест трябва да има някакви въпроси и отговори с него, за да знае в момента, че се заснема, за да му се създаде виртуална личност", коментира Атанас Илиев зам.-районен прокурор.

Така е заснета Ивета от Хисаря. Тя обаче знаела, че нейни близки приятели я снимат, за да ѝ направят карикатура, а не да изтегли 7 кредита.

"Правят се виртуални сметки, на тези виртуални сметки се пращат тези пари от кредита, който сме поискали уж, и вече от тези виртуални сметки, които те управляват, си ги прехвърлят на техните лични сметки. Ние така разбрахме, че са те, защото всичките пари, които уж ние сме изтеглили, отиват в техните сметки", коментира Ивета Попова.

За да поддържат по-дълго заблудата измамниците предоставяли свой телефонен номер и фалшив имейл адрес.

"Обадиха ми се от банката. Започнахме да сравняваме данните, които те имат, с данните от личната ми карта, които аз имам и казах, че ще отида до банката, всичко беше наред с данните, които те имат, бяха еднакви, с изключение на имейл адреса", коментира Хрисиана Христова.

Ако се установят пропуски в сигурността на банките за създаване на виртуална самоличност, от прокуратурата ще направят препоръки, защото в този случай има изтеглени кредити от по 20 000 лева.

"Ако се наложи и законодателни промени. Очевидно един доста сериозен паричен поток от сериозни кредити се действа по този начин", обясни Атанас Илиев, заместник-районен прокурор.

Очаква се Българската народна банка да даде справки дали на имената на тримата установени до момента потърпевши не са изтегляни заеми и от други банки. Такава справка може да поиска всеки човек, ако има съмнения, че на негово име са взимани заеми.

Вижте и още във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
909 са новите случаи на коронавирус
909 са новите случаи на коронавирус
НАСА съобщи за успешен опит да отклони астероид
НАСА съобщи за успешен опит да отклони астероид