НОВИНИ

Прокуратурата в Пловдив започна проверка за твърденията, че изборите за кмет през 2015 г. са фалшифицирани

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна проверка след изненадващото изявление вчера на председателя на общинската избирателна комисия в града през 2015 година Деница Чингарова. В пост в социалните мрежи тя твърди, че е била принудена да фалшифицира вота в полза на кандидата на ГЕРБ тогава Иван Тотев. Пред БНТ Чингарова заяви, че вече е получила покана от главния секретар на МВР Петър Тодоров да се срещнат, за да бъде изяснен механизма на изборната манипулация

Бившата председателка на ОИК в Пловдив Деница Чингарова и днес общува с медиите само по телефона. Тя твърди, че сега е назрял момента обществото и гражданите на Пловдив да разберат истината за изборите през 2015 г. Чингарова отново посочи, че заплахите срещу семейството ѝ са реални и че срещу нея продължават активни мероприятия.

Деница Чингарова твърди, че в изборната нощ на 2015-та година в общинската избирателна комисия е подписан протокол от секция в отсъствието на нейните членове.

"При подписването на протокола, който се подписа онлайн в присъствието на член от ЦИК във видеоконферентна връзка ние не сме имали информация за това, което се е случило, в последствие вече след като бяха обявени резултатите стана ясно на всички, че е осъществена такава манипулация без наше знание", каза тя.

Пред БНТ, един от участниците в тогавашния местен вот - Ашим Асан от ДПС потвърди думите на Чингарова.

"Бях пряк участник как господин Тотев и Спартак Николов подкупваха определени лидери. С Тотев, ние двамата, ако има правосъдие, за ръчичката трябва да влезем в затвора втори отряд", каза Ашим Асан.

Разкритията предизвикаха реакцията на ВМРО, чийто кандидат през 2015 година Славчо Атанасов загуби изборите от Иван Тотев. Още тогава те обжалваха резултата с минимална разлика пред съда.

"Съдът отвори няколко чувала от изборите за общински съветници, но категорично отказа да отвори чувалите за кметските избори", каза Александър Сиди.

От партията настояват Чингарова да бъде разпитана незабавно и да получи статут на защитен свидетел.

"Незабавно всички онези хора да понесат наказателна отговорност", каза Сиди.

Според настоящия председател на 16-та РИК Пловдив, всички документи от изборите преди 8 години са унищожени.

"Както се казва мачът е свирен. Така че да излезем осем години по-късно и да твърдим, че нещо такова е станало без действително да има начин, по който да се докаже, това просто руши малкото останало доверие в изборната администрация", каза Калоян Сухоруков.

От ГЕРБ Пловдив днес отказаха да коментират скандала. Вчера градският лидер на партията Иван Тотев отхвърли обвиненията и заяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР не може да се справи само с безопасността по пътищата, призна вътрешният министър
МВР не може да се справи само с безопасността по пътищата, призна вътрешният министър
Ще успее ли Джокович да спечели седма титла в Рим и какво ще ни предложи Мастърс турнира
Ще успее ли Джокович да спечели седма титла в Рим и какво ще ни предложи Мастърс турнира