НОВИНИ

Промяна: Комисията за контрол на службите ще има постоянен председател

Отпада ротационният принцип

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:10, 24.01.2024 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Очаквано комисията за контрол на службите вече няма да се председателствa на ротационен принцип, както беше решено досега в правилника на НС. Предложението дойде още миналата седмица, когато се стигна до ротацията, в която председател на тази комисия трябва да стане член на партия "Възраждане". Тогава председателят на групата на ДПС Делян Пеевски каза ,че вижда в това заплаха за националната сигурност и че ще предложи промени в правилника на НС. Tова се и случи. Tой беше подкрепен от ГЕРБ -СДС и ПП-ДБ, и днес тези две решение за промени в правилника за това да не е на ротационен принцип и комисията да се председателства постоянно бяха взети и в комисия, и в пленарна зала извънредно.

Още в правна комисия извън засегнатите от "Възраждане" срещу мотивите за промени в правилника се обяви Бойко Рашков от ПП-ДБ. Общо в тях е записано, че комисията не работи ефективно и често не събира кворум.

"Няма да мога да изтърпя някой да мотивира промяна на правилника с един откровени лъжи.И по тази причина тъй като аз виждам един откровени лъжи тука в тези мотиви, аз мисля, че те трябва да се преработят, защото някой си въобразява, че в парламента трябва да дават пример с използването на лъжи вместо обективни мотиви, които могат да се изложат", заяви Бойко Рашков- ПП-ДБ.

Председателят на групата на ДПС отрече твърденията, че мотивите са неистински.

"Проследете дали е свършила нещо тази комисия реално, което е от полза на хората. Нищо не е свършила. Г-н Рашков най-малко има да коментира, защото "ерата на Рашков" е на един мракобесен министър на МВР, който влачеше хора и ги извличаше от къщите им. Не искам да го коментирам. Той има на много въпроси да отговаря, които не знам защо вие не ги задавате - какво стана с неговия градинар и какво се случи с тези разследвания?, попита Делян Пеевски- председател на ПГ на ДПл

В пленарната зала от "Възраждане" защитиха тезата, че истинските намерения на вносителите са "анти-"Възраждане" лустрациял

"Причината е една единствена и тя е продължаващото овладяване на службата от страна на сглобката", заяви Петър Петров - зам.председател на "Възраждане".

"Знаете, че това което се случва днес е резултат от вашите действия, от вашето Безобразно поведение , от вашите безобразни обиди от тази трибуна. От това, че се опитвате да блокирате работата на НС безброй пъти. Това е най-малкото и ако вие сте истински мъже, за които се представяте, ще признаете, че това е ваша грешка", смята Искрен Митев от ПП-ДБ.

"То е ясно и за идиотите. Г-н Пеевски зяпа като чобанин от първия ред, щото той на трибуната не излиза, зяпа си отдолу, зяпа по мен, зяпа по Костадин и след това правите наказателна акция", коментира Тошко Йорданов-председател на ПГ на ИТН.

"Истинската причина е разцеплението на ПП-ДБ и достойнството на Бойко Рашков. На последното заседание мнозинството ГЕРБ-СДС , ПП-ДБ и ДПС загубиха мнозинството в комисията, защото Бойко Рашков се присъедини към опозицията и гласува против безумията, които бяха внесени в комисията като законопроект и опозицията плюс Бойко Рашков отхвърли законопроект на министерски съвет" , коментира Корнелия Нинова -председател на БСП.

"По време на заседанието на правната комисия Бойко Рашков, който се обяви против това решение и не гласува, той зададе един въпрос, който ще се помъча да цитирам. Той попита "кой спуска тези приоритети и кой ги изпълнява", посочи Петър Петров.

Кой ще е председателят на комисията за контрол на службите ще стане ясно най-късно другата седмица.

"Моят прочит за истинските мотиви е това, че г-н Пеевски размени някакви любезности в кавички с г-н Костадинов и нараненото му его подскочи веднага да покаже ето кой съм аз", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".

С приемане на промените в правилника ще може да бъде променен статута на Комисията за контрол на спецслужбите, като така председателството вече няма да е ротационно.

Миналата седмица начело на комисията за контрол на службите на ротационен принцип застана Николай Дренчев от "Възраждане". Това предизвика бурна реакция от страна на Делян Пеевски, който заяви, че е застрашена националната сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър допусна загуба от втородивизионен отбор в контрола
Етър допусна загуба от втородивизионен отбор в контрола
Лудогорец записа класически успех над именит съперник
Лудогорец записа класически успех над именит съперник