НОВИНИ

Протест блокира границата Румъния - България

Фермери и превозвачи недоволни от поскъпването на цените

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:30, 14.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Десетки румънски трактори и камиони блокираха снощи напълно граничния пункт с България при Калафат и обещаха да се върнат да протестират и днес. Към момента блокада няма, движението през Дунав мост 2 е интензивно, опашката от тежкотоварни камиони е около два километра.

Протестите на румънските фермери и превозвачи започнаха спонтанно в сряда, а поводът за недоволството е повишаването на цените и дългото чакане по границата.

Километри дълги опашки от тирове и трактори от сряда създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове.

Поводът за недоволството е поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност", увеличението на цените на бензина и дизела, намаляването на европейските субсидии и дългото чакане по границите, казват местните фермери и превозвачи.

На околовръстното на Констанца се стигна и до напрежение с полицията. Протестиращи обвиниха властите, че не са им позволили демонстрация и че полицията е дошла въоръжена. Оказа се, че полицай е насочил оръжието си към автомобил, за който се твърди, че се е насочил към протестиращите.

"Акцизите на дизела намаляват и се увеличават от днес за утре с 20-30 цента. Всичко се вижда като отидеш на бензиностанция. Не е нормално така цените за транспорт да се променят всеки ден".

"Данъците и таксите са много високи. Със заплата от 3 хиляди леи и още 1500 от жената стават общо 4500 - 5000 леи. Как да живеем с тези пари с две деца на училище и с всички сметки?!"

Представители на превозвачите и фермерите преговарят днес с представители на финансовото министерство, след като вчера проведоха срещи в земеделското и транспортното.

В петък, след среща с демонстрантите, министър-председателят Марчел Чолаку обяви, че ще бъдат създадени няколко работни групи, които да анализират исканията на протестиращите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кот дИвоар откри Купата на Африка с победа над Гвинея Бисау
Кот д'Ивоар откри Купата на Африка с победа над Гвинея Бисау
Манчестър Юнайтед приема Тотнъм в интригуващ мач от Висшата лига
Манчестър Юнайтед приема Тотнъм в интригуващ мач от Висшата лига