НОВИНИ

И тази зима българските домати не стигат до пазара: Каква е причината

Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни разходи за отопление

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 13.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Производители на оранжерийни домати не могат да покрият високите енергийни разходи за отопление. Ефектът - и тази зима българските домати не стигат до пазара.

Иван Кабуров има модерна оранжерия в Мало Конаре. Сега е пуста. Заради високите разходи за отопление изкоренил доматите.

"Тук до 22 декември имаше растения догоре, можех да прибера до две китки, но ги унищожих, поради тази причина, че перфектно качество ги продавам на два лева, направете си сметка при вас в София и Пловдив на каква цена идват. Ако ми беше евтино горивото, аз щях да засадя на 1 - 5 февруари новата реколта, но сега няма да я засадя", коментира Кабуров.

Според министъра на земеделието производителите трябва да се сдружават както в Нидерландия, Франция и Испания. Кооперирането е единственият начин малките производители да са конкурентни на големите вериги. Кирил Вътев каза още, че данъчни поощрения под някаква форма ще изсветлят сектора.

"Примерно продаваш с ДДС за 1 лев на 1,20 - след време държавата ти връща ДДС-то и ти връща процент допълнително, за да те насърчи, ето ви една форма на данъчна регулация, а да раздаваме субсидия просто така, защото всички искаме да получаваме, трябва субсидията да дава резултат, трябва да има продукт на трапезата", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Проблем пред производителите е и трудният достъп до вода за поливане. Узаконяването на един сондаж струва около 5000 лева и отнема поне година време.

"Разбираме, че от Екоминистерството нормативната уредба е направена заради изчерпването на водните източници, но в крайна сметка земеделските производители не ползват минерална вода, трябва да има някакви облекчени режими, тъй като от това зависи и тяхното производство", допълни Марин Генуров от Асоциацията на оранжерийните производители.

"Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен - не може да си земеделски производител и държава да те спъва да получаваш вода за напояване", каза още Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

И докато зеленчукопроизводителите се сблъскват с куп проблеми, пазарът ни е залят с вносни домати. Наша проверка в Пловдив показа, че доматите се продават на цени от 6 до 8 лева килограма и са внос от Гърция. Български домати ще има най-рано през април.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски прекъсна серията си от 10 загуби в НБЛ с успех над последния Академик
Левски прекъсна серията си от 10 загуби в НБЛ с успех над последния Академик
Спартак Плевен надви шампиона в НБЛ Балкан
Спартак Плевен надви шампиона в НБЛ Балкан