НОВИНИ

Протест на МВР - искат 10% увеличение на заплатите (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 04.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаите отново протестират. Днес за кратко униформени излязоха пред районни управления и пожарни с искане поне част от миналогодишната инфлация да бъде компенсирана с повишение на заплатите им.

Те не са доволни от проектобюджета, в който не се предвижда никакъв ръст на доходите им. Напомниха също, че вече 10 години искат и нови, качествени униформи и оборудване, но това все не се случва.

Диалог има, дори казват, че в лицето на новото политическо ръководство на МВР имат пълно разбиране, както по отношение на искането им за увеличение на заплатите, така и по другите им искания за по-добри условия на труд. И тук става въпрос за оборудване и униформи.

Не виждат обаче такава възможност в новия бюджет и отказват да бъдат заложници на исканията за реформи, защото реформите не се правят от служителите в МВР, а от политиците. Припомнят също, че предишното редовно правителство вече е направило реформа в МВР.

"Само за изминалата година инфлацията, по официални данни, е надхвърлила 18%, а ние искаме 10. Според мен нищо не пречи то да се уважи. Още повече беше обявено последните години от един министър, че нашето ведомство вече е реформирано на 98%", заяви Кирил Василев, старши полицай в СДВР.

Сирени в знак на символичен протест на пожарникарите в Русе

Основната заплата на един униформен полицай, който виждаме на улицата или да пази границата, както и на един пожарникар, който освен да гаси пожари идва на всяко наводнение, за да спасява хора, е около 1300 лева.

"Колегите просто изнемогват. Миграционният натиск е все по-голям, вместо да решаваме един проблем, ние го задълбочаваме. В един момент нещата ще ескалират до такава степен, че охраната ни и изобщо охраната на вътрешния ред ще бъде сериозно застрашена", допълни Йоана Колева, разследващ полицай във Второ РУП-Варна.

"Може би за изминалите 2 - 3 години се е увеличила с около 35 - 40% натовареността", коментира Жеко Жеков, инспектор "Криминална полиция" Бургас.

В София, Варна, Русе, Бургас, Айтос служителите в МВР днес излязоха на символичен протест - преди началото на работния им ден или в полагаща им се почивка. Те напомниха, че искат заплатите им да компенсират поне част от инфлацията, натрупана след последното увеличение.

"10% увеличение е минимумът, който ние искаме, въпреки че мислим, че заслужаваме повече. Най-малкото, защото ни предстоят основни задачи - трудни, които ще бъдат и покрай изборите, и покрай мигрантския натиск. Преди година и половина министърът на вътрешните работи, тогава беше г-н Рашков министър, обяви, че реформата в МВР е приключила на 98%. Днес се оказва, че според г-н Василев отново не сме реформирана система", заяви Вергил Христов, заместник-председател на УС на СФСМВР.

И от синдикатите са съгласни, че реформа трябва да има. Казват обаче, че тя не се прави от служителите в МВР.

"За това не са виновни служителите в МВР. Реформа се прави от политиците и политици обявиха, че тя е завършена на 98%. Затова твърдим, че отново сме заложници и на нас не ни се обръща достатъчно внимание", коментира още Вергил Христов.

И припомнят, че дори униформите им са стари, некачествени и едвам издържат дори един сезон.

"Оборудването е, ние си закупуваме всичко. Колан, екипировка, кобури. И не мога да разбера какво пречи на нашето министерство да ни облекат като европейските полицаи", каза Кирил Василев, старши полицай в СДВР.

"Ние от години повтаряме, че нямаме униформи. Все още, десета година подред, ние не можем да получим качествени униформи", подчерта Вергил Христов, зам.-председател на УС на СФСМВР.

И казват, че предупредителният протест днес може да стане масов в следващите седмици.

"Между първо и второ четене, ако няма индикации за увеличаване на заплатите на служителите в МВР, ние ще проведем и национален протест. Искрено се надявам народните представители да вземат нашите искания под внимание и при гласуването да бъде отразено", каза още Красимир Костов, председател на СФСМВР-Варна.

Символичният протест на полицаите, пак в извънработно време, ще продължи в четвъртък.

Утре, 5 юли, е празникът на МВР. Министерството отбелязва 144-ата година от своето създаване. От Синдикалната федерация казват, че утре няма да протестират, защото диалогът и разбирателството с ръководството на МВР са добри. Настояват исканията им да бъдат чути от финансовото министерство и от депутатите, които могат да решат натрупаните проблеми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер се появи на централния корт на Уимбълдън за първи път след края на кариерата си
Роджър Федерер се появи на централния корт на Уимбълдън за първи път след края на кариерата си
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море