НОВИНИ

Беларуски дисидент пред БНТ: Бунтът на Пригожин сочи, че сме на прага на по-сериозни събития

bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 04.07.2023
Чете се за: 09:40 мин.
Русия
Слушай новината

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская написа в Туитър, че съпругът и може би е починал в затвора. Тя е получила анонимно съобщение, за което няма доказателства, но не е контактувала със съпруга си от март насам. Според правозащитни организации, в Беларус има повече от 1500 политически затворници. Сергей Тихановский искаше да се кандидатира на президентските избори в страната през 2020 г., но беше арестуван и в последствие осъден на 18 години затвор.

Беларуският президент Александър Лукашенко прие в страната лидерът на частната армия Вагнер Евгений Пригожин, след неговия бунт и еднодневен поход към Москва.

Как да тълкуваме това - потърсихме мнението на беларуския дисидент Андрей Санников.

Как гледате на метежа, който организира Евгений Пригожин в Русия преди няколко седмици?

Андрей Санников: Това е едно извънредно събитие, което разкри много неща. Смятам, че това е положителен фактор за Украйна. То разкри слабостта и безпомощността на кремълските власти и на Русия, както и безпомощността на самия наплашен Путин, там цареше обърканост, а ако говорим за военната страна на нещата, рейдът към Москва показа колко лесно могат въоръжени бандити, дори не редовна войска, а бандити, лесно да стигнат почти до Москва без каквато и да било съпротива. На подстъпите към Москва едва започваше подготовката за някаква отбрана. Смятам, че бунтът на Пригожин беше един от "черните лебеди", които сочат, че сме на прага на по-сериозни събития. Не са приключили, грешно е да се смята, че всичко е завършило с някакви неясни споразумения. Не, задължително ще има продължение.

Президентът на Белорусия Лукашенко стана посредник между Пригожин и президента на Руската Федерация. Той реален посредник ли беше или го нарочиха за такъв?

Андрей Санников: Първо, той не е президент, а узурпатор, който отдавна е завзел властта. Второ, изобщо не е бил посредник, заповядаха му, освен това самите те вчера вече го уличиха в лъжа – Пригожин не е искал изобщо да говори с него, настоявал е за разговор с Путин. Както става ясно от нещата, че днес всичко онова, което е било постигнато, си е лъжа – Шойгу остава министър, Пригожин се крие някъде, провеждат се чистки. Не, Лукашенко изпълняваше заповедите на Путин, днес той изпълнява всички капризи на господаря на Кремъл, защото зависи изцяло от него.

Как изобщо трябва да се възприема пристигането на Пригожин в Беларус, казват, че организира свой лагер край границата между Беларус и Украйна. Как гледате на това?

Андрей Санников: Аз не знам къде се намира, мисля, че едва ли ще се появи в Беларус, както и вагнеровци едва ли ще се появят в Беларус, защото това са хора, които не му трябват кой знае колко на Лукашенко. През 2020 година, когато на територията на Беларус се оказаха 33-ма вагнеровци, той се паникьоса, че ще започнат да организират някакви протести, ще помогнат на протестиращите, че ще има някакви провокации и всичките ги арестуваха. А ако дойде цяла група с абсолютно непредсказуем ръководител като Пригожин, първо, това е някакъв бандит – това трябва да е категорично ясно, Лукашенко и той е бандит, двама бандити на една територия едва ли ще могат да се търпят. Затова мисля, че става въпрос за блъф и както се изясни не може да се вярва на думите нито на Путин, нито на Лукашенко, просто не може, защото и двамата отдавна и с вдъхновение лъжат всички, включително и собствените си народи.

Добре, че споменахте 2020 година, защото ако направим някакво сравнение с онези събития, дали според вас Лукашенко ще може да се справи с вагнеровци, ако решат да повторят събитията от 2020 година, когато бяха в Беларус и по всяка вероятност са планирани да действат срещу него.

Андрей Санников: Не, те не искаха такова нещо, това беше операция на специалните служби на Украйна. Искаха да подмамят вагнеровци, които са виновни и са участвали в престъпления на територията на Украйна и някак да ги задържат по-късно, когато тези излетят. Но ако стане така, че на територията на Беларус започне някакво изясняване на отношенията между тези бандити, на мен това не ми е интересно, не ми е интересно кой ще е победител в тези разправии. Защото ще се сдърпат две бандитски групировки – на Лукашенко и на Пригожин. Но ако все пак вагнеровци се появят в Беларус, те ще са абсолютно легитимна цел за украинците, защото това са бандити, това са престъпници, това са военни престъпници, които са признати в много страни за престъпна организация, които са извършвали престъпления на територията на Украйна и чисто и просто подлежат на унищожаване. А ако бъде направен лагер, това ще е легитимна цел за украинските въоръжени сили.

Полша вече затвори границата си с Беларус, това как ще се отрази, според вас, на плана за стабилност не само в Полша, но и в прибалтийските страни, които също са силно притеснени от пристигането на Пригожин в Беларус?

Андрей Санников: Няма да има никаква стабилност, докато в Беларус е режимът на Лукашенко. Ще дойде ли, няма ли да дойде Пригожин, режимът на Лукашенко подпали войната срещу Украйна, изцяло предостави територията на страната на въоръжените сили на Русия, първите нападения срещу Украйна станаха от територията на Беларус, по всичко изглежда, че и досега Украйна е обстрелвана от територията на Беларус. Територията на Беларус е предоставена за обучаване на наемници, за обучаване на така наречените „мобилизирани”, там се лекуват ранени, в Беларус отвличат украинчета. Тоест този режим е напълно престъпен и трябва да бъде осъден. Нашите съседи могат да предприемат по-твърди мерки и това би било нещо по-ефикасно срещу този режим от по-нататъшното строителство на огради. Не казвам, че оградите не са необходими, но докато го има режимът на Лукашенко, от него ще произлизат заплахи. Поляците по малко по-различен начин ограничиха движението – те настояха да бъдат освободени лидерите и ръководителите на движението на поляците, преди всичко да бъде освободен Анджей Почобут, журналистът, който несправедливо е вкаран в затвора, затова затвориха транспортните коридори с Беларус – това е правилна мярка. Ако бъдат въведени още по-твърди мерки и се постави условието да бъдат освободени всички политически затворници в Беларус, а те са изключително много - от 8 до 9 хиляди, това ще помогне на цяла Беларус да се освободи.

Андрей Санников: А атомното оръжие, прехвърлено от Русия в Беларус, какво ще прави с него Лукашенко и ще му помогне ли да се намеси с атомно оръжие в Украйна, както твърдят някои политици?

Андрей Санников: Вижте, едновременно вървят слухове, че ще се появи атомно оръжие и че ще дойде Пригожин. При това самата Русия започна да говори, че това са криминални престъпници, въпреки че самите те ги подкрепяха – как може да се говори за прехвърляне на атомно оръжие в Беларус, след като там ще дойдат бандити, които са способни да завземат това атомно оръжие. Колкото до Лукашенко, той мечтае поне за двустранен контрол върху това оръжие, защото не би се задоволил с това, просто да предостави територия за ядрени бойни глави. Ще настоява и той да може да взима решения, вече го е казвал: „Когато аз взема решение, тогава Путин ще натисне копчето”.

Репортер: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели със защитника Зария Ламбулич
Берое се раздели със защитника Зария Ламбулич
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев представи своя екип
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев представи своя екип