НОВИНИ

Протест на синдикатите пред НС за справедливи доходи в Бюджет 2023

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
09:35, 12.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Серия от протести започват от КНСБ под надслов "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

Сред исканията са компенсиране на инфлацията при работните заплати. Те настояват за 20% увеличение на трудовите възнаграждения на работещите в обществения сектор и по-ясна политика по отношение на доходите. Синдикатите държат исканията им да бъдат отразени при второто разглеждане на бюджета.

Към протестните действия се включиха от Агенция "Борба с градушките", Напоителни системи" и Селскостопанска академия и други. С тях днес разговаряха само две парламентарни групи - БСП и "Възраждане", които подкрепиха предложенията им.

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ: "Исканията са ни за 170 млн. лв. ръст на заплатите между първо и второ четене за хората, които не са получили увеличение. От тези 170 млн. 25 млн. са за земеделците, за хората от горите, които днес са тук да протестират, тези хора не са получавали ръст за доходите си, а получават заплати от сорта между 1000 и 1200 лева и като си платят данъците и осигуровките не им остава нищо, малко над МРЗ."

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Битката ни за увеличаване на доходи е последователна, принципна, можете да разчитате на нас, че ще я провеждаме докрай, с ръководството ви работим безупречно."

Деян Николов, "Възраждане": "Нормално е, че при положение на последните две години имаме кумулативна инфлация от около 30%, да има и увеличение в сектора, което да покрие тази инфлация."

Вижте повече в прякото включване на Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 30 мигранти са задържани край София
Близо 30 мигранти са задържани край София
Осигурена ли е сигурността на туристите по Черноморието - какви мерки предприема МВР
Осигурена ли е сигурността на туристите по Черноморието - какви мерки предприема МВР