НОВИНИ

Протест на таксиметровите шофьори, искат по-високи тарифи

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:32, 24.10.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Таксиметровите шофьори в столицата с облекчен данък за следващата година. Решението беше одобрено единодушно на транспортната комисия в общинския съвет. Данъкът ще е 850 лева, като 300 ще плащат превозвачите, а останалите 550 ще бъдат поети от държавата.

За да влезе в сила предложението обаче, то трябва да бъде одобрено и от общинския съвет, а дали ще стане факт зависи от Министерството на финансите и следващия държавен бюджет. Обсъжданията бяха съпроводени с протест.

Докато съветниците обсъждаха и гласуваха, таксиметровите шофьори недоволстваха.

"С нищо друго не ни подпомогнаха за този финансов удар с горивата и с инфлацията, поне да ни намалят малко данъка", заяви Стойо Стоев, председател на съюз "Такси".

Около час по-късно транспортната комисия реши - данъкът ще бъде облекчен.

"За поредна година всички таксиметрови шофьори ще плащат по 300 лева, а общината на база решения в държавния бюджет за 2023 ще получава компенсации от останалите 550 лева, както беше и през миналата година. Това са част от антикризисните мерки. Тъй като ковид приключи, не съвсем, но ни връхлетяха други кризи", допълни Калоян Паргов, общински съветник от БСП в Столичния общински съвет.

"Общината не приема минимума на данъка. Тя търси минимума от шофьорите и си взима разликата от държавния бюджет, т.е. товари всеки един български гражданин", добави Красимир Цветков, Национален таксиметров синдикат.

"Тази помощ, която предоставяме, е едно съдействие от страна на Столична община за по-нисък данък, тъй като общината ще бъде компенсирана от държавния бюджет, така че по никакъв начин няма да се изгубят средства за градския транспорт", каза още Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в СОС.

На фона на облекчения данък предстои да видим дали ще има и промяна в цените. Към момента дневната тарифа е малко над един лев за километър пробег, а от бранша настояват за увеличение от около 20 стотинки. Общинските съветници работят върху методика за минималния и максималния праг на цената на превозите.

Тя ще бъде определена според годишната инфлация за периода, цените на горивата и други компоненти, които участват във формирането на превозната цена.

Снимки: Калин Дацов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева се срещна с победителя в испанския пистов шампионат Никола Мирославов
Весела Лечева се срещна с победителя в испанския пистов шампионат Никола Мирославов
Септември София с първа победа под ръководството на Светослав Петров
Септември София с първа победа под ръководството на Светослав Петров