НОВИНИ

Рокади в МВР: Сменят началниците на 7 управления в София, Пловдив и Кюстендил също с нови шефове (Обобщение)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:49, 24.10.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Мащабни рокади в МВР. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви смяната на шефовете на седем районни управления в София, от общо 9. Областните дирекции и в Пловдив и Кюстендил също ще имат нови ръководители. В един от случаите са установени нерегламентирани срещи с политически фигури точно преди последните избори.

Подробности вижте във включването на Тихомир Игнатов.

Повод за промените са многобройни проверки, осъществени в различни периоди от време. Служебният вътрешен министър заяви, че след направен анализ и многобройни проверки е установено, че контролът няма как да бъде повишен без смяната на шефовете на седем районни управления в София - от второ до осмо. Според ръководството на МВР на тези места са констатирани слабости по организацията, а настоящите ръководители не са могли да контролират служителите си.

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случай като този с Георги Семерджиев и като другия случай с катастрофата на Околовръстното", заяви Демержиев.

Новите шефове са назначени по предложение на директора на СДВР.

"Предпочетохме този подход пред подхода на политическите назначения", обясни вътрешният министър.

При слаби резултати от ръководството на МВР заявиха, че ще последва реакция. На освободените от позициите служители ще бъде предложена работа в други структури, съобразно техните професионални качества и възможности.

"Не става въпрос за чистка. Става въпрос за преценка на политическото и професионалното ръководство. Идеята на тези ротации е да се повиши контрола, дисциплината и подобри организацията на работа в СДВР", категоричен беше Петър Тодоров - главен секретар на МВР.

Във връзка със случая "Семерджиев", по който започнаха вътрешни проверки на служители в МВР, министър Демерджиев заяви, че те все още не са приключили.

"Дисциплинарните проверки по отношение на над 40 служители текат и да очаквайте наказания съобразно тежестта на допуснатите нарушения", заяви той.

Рокади са направени и извън София. Досегашният шеф на областната дирекция в Кюстендил старши комисар Светослав Григоров е хванат в грубо нарушение на правилата за срещи с политически лица и то преди последните парламентарни избори.

"Позволи си да ме излъже директно в очите, че не е осъществил такива срещи. Срещал се е с представители на ПП ГЕРБ - достатъчно високопоставени, двама на брой в различни случаи. Неприятното е, че след първия случай питах ясно и точно дали е имало такава среща. Нямах намерение към крайни действия. Това не е забранено, но има ясно разписан ред, по който трябва да става, за да има прозрачност, да има яснота", заяви Демерджиев.

В Пловдив досегашният началник старши комисар Димитър Балев ще бъде сменен по негово искане заради лични причини.

Иван Демерджиев коментира и темата за тестовете за наркотици, които се правят на шофьорите и посочи, че е говорил със здравния министър за промяна в наредбата, което ще позволи кръвните тестове да се правят във всяка областна болница, което ще намали срока, в който да се извършат тези изследвания.

Според Демерджиев тезата, че тестовете не отчитат правилно, не е вярна. От януари догодина ще се изследват за алкохол и наркотици всички служители на МВР, а не само тези, които шофират автомобили, допълни още силовият министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контактната група за съставяне на мнозинство приключи работа - какви са резултатите
Контактната група за съставяне на мнозинство приключи работа - какви са резултатите
Краси Дунев и Йордан Йовчев: Място в Топ 24 е целта пред състезателите ни на Световното
Краси Дунев и Йордан Йовчев: Място в Топ 24 е целта пред състезателите ни на Световното