НОВИНИ

Украйна отрече руските обвинения, че планира да използва "мръсна бомба"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:36, 24.10.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руското министерство на отбраната твърди, че Киев планира да взриви ядрен снаряд с малка мощност и да обвини за това Москва. Украйна категорично отхвърли обвиненията, а украинският президент Зеленски заяви, че само Русия е способна да използва ядрени оръжия в Европа. Хипотезите за използването на т.нар. "мръсна бомба"от киевския режим са изложени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонни разговори с колегите му от САЩ, Великобритания, Франция и Турция, но без да бъдат представени доказателства за това.

На специална пресконференция руското военно министерство представи подробности за "киевския план за мръсна бомба".

"Целта на провокацията - Русия да бъде обвинена в използване на оръжие за масово поразяване, като това послужи за начало на мощна антируска кампания, чиято цел e да срине доверието към Москва. Според наличната информация, две украински организации имат конкретна поръчка за създаването на т.нар. "мръсна бомба". Работата е във финалната фаза", заяви ген.- лейтенант Игор Кирилов, завеждащ войските за радиационна, химическа и биологична защита.

"Мръсната бомба" се изработва от конвенционални експлозиви, които се смесват с радиоактивни материали.

Според руснаците, украинските военни имат готовност да взривят ядрен боеприпас с малка мощност или т.нар, "мръсна бомба" и да обвиняват за това Москва. От офиса на Зеленски очакват попадането на радиоактивен изотоп във въздуха да бъде засечено от Международната система за мониторинг в Европа и да им даде възможност да обвинят Кремъл за това, твърди Кирилов. Ако такъв сценарий се случи, няколко хиляди квадратни км ще бъдат "заразени".

В среднощното си обръщение, украинският президент Волоимир Зеленски каза, че само Русия е способна да използва ядрени боеприпаси в Европа.

"Когато руският министър на отбраната организира телефонна въртележка и звъни на външни министри с приказки за така наречената „мръсна" ядрена бомба, всеки разбира точно за какво става дума. Разбира кой е източникът на всичко мръсно, което може да се измисли в тази война", заяви Зеленски.

Според Кремъл, западът сам избира да вярва на информацията, разкрита от Сергей Шойгу пред колегите му.

"Недоверието на украинската страна към информацията, предадена на Русия, не означава, че заплахата от използването на "мръсна бомба" отпада. Заплахата е налице. С тази информация са запознати събеседниците на министъра на отбраната, и е тяхна работа дали ще вярват или не", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

86% от украинците се обявяват за продължаване на военните действия с Русия, въпреки загубите и разрушенията. Това показва социологическо проучване, проведено през почивните дни от Киевския международен институт по социология.

Общата болка и щетите не обезкуражават хората, а напротив - те се трансформират в "гняв и злост" срещу врага.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеник превърна двора на храма си в райска градина
Свещеник превърна двора на храма си в райска градина
Черно море без основни футболисти срещу Локомотив София
Черно море без основни футболисти срещу Локомотив София