НОВИНИ

Свещеник превърна двора на храма си в райска градина

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 24.10.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Свещеник превърна двора на храма си в райска градина. В двора на храма "Св. Марина" в Лешница има всякакви екзотични растения - дори палми и банани, които са дали плод, както и над 10 райски ябълки, дафиново дърво, магнолия, маслини, кипарис и много цветя.

За делото на отец Димитър Илчев разказват във видеото Николай Янев и операторът Феодор Сургов.

Димитър Илчев служи в храма "Света Марина" в село Лешница вече 29 години. Скоро след като идва тук, решава да превърне двора в приветливо и приятно място за посещаващите храма миряни.

"Направихме пътеките, посадихме райграса, кипарисът посадихме, който е от Света гора, от Атон. Плюс маслини, банани, юки - това са палмите, които във времето оцеляха и сега придават един приятен вид на мястото - като място, в което човек да се чувства добре", заявява отец Димитър.

На влизане в двора вниманието привличат екзотичните бананови дървета.

"Бананите са почти на 15 години... от година на година се подновяват излизат нови корени, и тези, които оцеляват през зимата, те дават и своя плод", обяснява той.

Палмите, които вече са над 20-годишни, също придават на градината екзотичен вид.

"Най-многобройни са райските ябълки. Преди тях имаме прекрасна магнолия, която е вечно зелена, тя цъфти по начин, по който когато цъфти, целият район ухае прекрасно - такъв аромат трудно може да си представи човек", казва отец Димитър.

Райските ябълки са засадени през 2003 година. Дръвчетата създават представата за своеобразен райски кът в двора.

"Сега в момента почват да зреят, но в началото на ноември - тогава, когато листата стават златисти и се обединяват със златистия плод, наистина красотата е неописуема", споделя той.

В църковния двор се извисява, сякаш притихнал с годините и потънал в спомени и легенди, и вековен чинар.

"По мнението на специалистите, защото не може да се възстанови точната година, увредена е сърцевината, е условно над 300 години, но по мнението на други, които познават тези видове, това е над 1000 години. Наистина древен чинар, свидетел на цялата история на местността", възхищава се отец Димитър Илчев.

Докато работи в градината, свещеникът си има и компания - две катерички, които са си направили дом в клоните на един от чинарите.

Да се отпуснат и да си починат сред зеленината, тишината и спокойствието, изпълнили двора, идват много хора от селото. Някои дори не влизат в храма, казва отец Димитър. Те просто сядат на някоя от пейките и прекарват известно време, съзерцавайки пъстрата растителност наоколо. След това стават и поемат към ежедневните си задължения.

Свещеникът не крие, че това му носи удовлетворение и радост и споделя, че има желание да обогати двора и с други растителни видове, за да бъде все така привлекателен.

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краси Дунев и Йордан Йовчев: Място в Топ 24 е целта пред състезателите ни на Световното
Краси Дунев и Йордан Йовчев: Място в Топ 24 е целта пред състезателите ни на Световното
Украйна отрече руските обвинения, че планира да използва "мръсна бомба"
Украйна отрече руските обвинения, че планира да използва "мръсна бомба"