НОВИНИ

Протест пред Съдебната палата с искане за справедлив процес за жестокото убийство на Пейо Пеев

Айше Сали
от Айше Сали
18:10, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Несъгласни с решението на съда Габриела Славова да бъде пусната под домашен арест се събират на протест пред Съдебната палата. Хората настояват за справедлив процес срещу жестокото убийство на нейния съпруг и баща на едното ѝ дете Пейо Пеев.

Габриела и нейната майка Красимира Трифонова, която е в ареста, са обвинени за престъплението. От Агенция социално подпомагане заявиха за БНТ, че Габриела все още не е виждала децата, след като излезе от следствения арест.

Четири месеца след едно от най-шокиращите убийства в България през последните години, 6-годишният син на удушения Пейо Пеев продължава да задава въпроси за случилото се, в което са замесени неговата майка и баба.

"Защо майка ми реши аз да нямам баща - този въпрос се повтаря многократно. То ще живее без баща по вина на свои близки цял живот", каза Милена, сестра на Пейо Пеев.

А Велико Минков - бащата на другото дете, което е едва на 7 месеца, се подготвя за деня, когато и той ще чува въпроси.

"Ние ще работим със специалисти, за да бъде поднесена тази информация по най-щадящия начин. Включително трябва да търсим съдействие от майката, защото тя е част от живота му, да участва в казването на истината за това, което се е случило", каза Велико Минков, баща на по-малкото дете.

Близки и приятели на Пейо Пеев настояха Габриела да бъде върната в ареста, а децата да не бъдат връщани при нея.

"Това, което искаме днес, е да помолим всички организации - съд, Закрила на дете, да не позволяват децата да бъдат давани за отглеждане на Габриела, а да останат при родителите на Пейо и впоследствие след ДНК, след като Велико получи бащински права едното дете да отиде при него", каза Александър Хитров, приятел на Пейо Пеев.

"Аз съм притеснен, че това е допустимо. По същия начин, както тя беше пусната под домашен арест, с решение, взето с лека ръка от съдия, по същия начин да бъде поставен под риск и живота на децата", сподели Велико Минков, баща на по-малкото дете.

Габриела Славова беше пусната под домашен арест на 30 април. От тогава до днес не е виждала децата си, заявиха от агенция "Социално подпомагане" в отговор на запитване на БНТ. Адвокатът на майката вече е подала молба с искане децата да бъдат върнати при нея. Дали това ще се случи, ще бъде решено след оценка на родителския ѝ капацитет. Възможно да бъде изискано становище за психичното ѝ състояние. В хода на процедурата ще бъдат преценени и кога може да има контакт с децата.

На 21 януари бе убит 44-годишният Пейо Пеев. За престъплението бяха задържани две жени - съпругата на убития и нейната майка. Разследването установи, че мъжът е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите. Автомобилът с тялото на убития бе открит леко опожарен в гориста местност, в района на Витоша, по пътя за хижа "Алеко".

На 30 януари Апелативният съд реши да остави в ареста двете жени. На 30 април Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович е тренирал с Григор Димитров преди старта на тенис турнира в Рим
Новак Джокович е тренирал с Григор Димитров преди старта на тенис турнира в Рим
Отдаваме почит на Явор и Ани, премазани на бул. "Сливница"
Отдаваме почит на Явор и Ани, премазани на бул. "Сливница"