НОВИНИ

Протест срещу изграждането на втори канал на Гребната база в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 29.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу застрояването на Гребната база в Пловдив събра днес граждани и активисти.

В петиция те се обявяват срещу намеренията за изграждане на втори гребен канал в базата и отдаването на концесия на сегашния. Подобно инвестиционно намерение е внесено в общината и е подложено на обществено обсъждане.

Според протестиращите при изграждането на втори гребен канал ще се наложи изсичането на 160 дка гори между базата и река Марица. Освен това според тях втори канал е излишен, защото и в настоящия могат да се провеждат големи първенства. Това е потвърдено и от Международната федерация по гребане.

Подробности вижте в прякото включване на Владислав Севов.

"Цялата тази чудесна гора тук ще бъде изсечена, за да се построи на мястото ѝ едно бетонно корито, което според тези, които го защитават, е за развитие на спорта, на гребането, само че то и в момента Гребният канал си е едно чудесно съоръжение - дал е много олимпийски и световни шампиони. И без втори гребен канал тук се провеждат първенства. Пловдив има изключителна нужда от въздух и зеленина, а сега един бял дроб ще бъде унищожен", казва Павел Начев, инициатор на протеста.

Общественото осъждане на инвестиционното намерение продължава до 7 февруари.

"Тази концесия след обсъждане на получените в законовия срок възражения, не знам дали този протест да го приемем като възражение, обикновено възраженията са писмени, те се разглеждат и впоследствие въпросната програма се вкарва в Общинския съвет, който има последната дума, разбира се. Така че тази концесия може да се случи или да не се случи. Застрояването като застрояване е определено с подробните устройствени планове, така че там за презастрояване, не може да говорим", казва Николай Аджиларов - директор на Дирекция „Общинска собственост“-Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Да, България" избира председател. Единственият кандидат е Христо Иванов
"Да, България" избира председател. Единственият кандидат е Христо Иванов
Стефанос Циципас и указанията на корта
Стефанос Циципас и указанията на корта