НОВИНИ

Протест срещу изграждането на завод за изгаряне на отпадъци край Павликени

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 06.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Павликени и няколко съседни села протестираха срещу изграждането на завод за базалтови влакна и изгаряне на отпадъци, който трябва да бъде построен в околностите на село Върбовка.

Днес в общината се проведе обществено обсъждане, на което присъстваха и представители на фирмата инвеститор, но заради изискването за зелен сертификат, много от хората не бяха допуснати да присъстват и зададат въпросите си.

Проектът предвижда заводът да се построи на по-малко от 2 км от село Върбовка. В него ще се произвежда каменна вата, а енергията ще се осигурява от модифицирано гориво от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден.

Именно това провокира напрежение у хората, които живеят в региона. Затова те се събраха на протест пред сградата на община Павликени.

"Има голяма опасност в региона ни да има немалко замърсяване с фини прахови частици от изгарянето на въпросните отпадъци, което не е малък проблем, поне според мен. Малкият град, спокойствието, са една от причините да съм тук, а с това нещо, едва ли не ще се превърнем в София", обясни един от протестиращите.

Зеленият сертификат спря много от жителите на Павликени и няколко съседни села да присъстват на общественото обсъждане на проекта. Пред журналисти от фирмата инвеститор заявиха, че бъдещият завод по никакъв начин няма да застрашава околната среда.

"Проектът е изцяло европейски, вътре инсталациите са изцяло австрийски и германски, съответно е одобрен като "зелен" и е абсолютно затворен цикъл. В общи линии това е един затворен екологичен проект Спестяването е около 450 000 въглеродни емисии на година при действието на този проект", заяви Тодор Тодоров – представител на фирматажизпълнител.

Инвестицията е за 450 млн. евро, заводът трябва да осигури между 400 и 600 работни места, а очакванията на фирмата са изграждането му да започне през лятото.

Хората обаче са категорични, че проектът е екологична бомба и няма да допуснат реализирането му. Очаква се становище да даде и министърът на околната среда и водите.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Караджов: Близо 3000 км магистрали и пътища ще бъдат ремонтирани тази година
Министър Караджов: Близо 3000 км магистрали и пътища ще бъдат ремонтирани тази година
Пожар пламна в апартамент в Благоевград, жена е обгазена
Пожар пламна в апартамент в Благоевград, жена е обгазена