НОВИНИ

България на прага на тъмночервената зона по разпространение на COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 06.01.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Здраве
Слушай новината

България на прага на тъмночервената зона по разпространение на коронавирус. За 24 часа заболеваемостта се увеличи с още 18% и вече е 496 на 100 000 души.

Русе, София-област и Благоевград от днес са в тъмночервено. В Югозападната област за седмица заболеваемостта се е увеличила със 124%.

За 24 часа имаме 6766 новозаразени, като 781 са новозаразените деца. Голяма част от тях са между 14- и 18-годишни.

Със заповед на премиера от днес в страната работи Национален пандемичен комитет. Оглавява го здравният министър Асена Сербезова. Обсъжда се намаляване на карантината за заразени и контактни. А мерките ще се затягат на локално ниво.

Здравните власти обсъждат намаляване на карантината. Идеята е заразените да остават в изолация 10 вместо 14 дни, а контактните 7 вместо 10 дни.

Предлагат намаляване на ковид карантината

Ето и мотивите:

"Анализът на протичането на заболеваемостта с Омикрон в Германия във Великобритания е, че тя протича сравнително по-леко, отколкото Делта вариантът", каза Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването.

"Имунокомпетентните хора обикновено след осмия ден не излъчват инфекциозен вирус. Отново сме медицина базирана на доказателства", каза доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

Доц. Любомира Гломб: В края на януари ще бъдем в пик на заболели от Омикрон

Ако има затягане на мерките, то ще е на локално ниво, стана ясно след първото заседание на Националния пандемичен комитет.

"За различните региони ще бъдат различни мерките", каза каза Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването.

Здравните власти във всяка област ще решават и дали учениците да учат дистанционно.

"Делта и Омикрон са тези, които не правят разлика във възрастта, а децата останаха тези, които не са ваксинирани", каза доц. Гломб.

"Ще се подготвим да имаме достатъчен брой педиатрични легла, защото очакваме висок процент от деца", уточни зам. здравният министър.

В Русенско от началото на годината са регистрирани 41 деца заразени с коронавирус. 5 от тях се лекуват в болница. В областта заразените са много, но малко от тях влизат в болница.

Николай Иванов се оказал с положителен тест за коронавирус малко преди Коледа. Първоначално нямал симптоми. "Бях между живота и смъртта. Много тежко", казва той.

В Благоевград заразените с коронавирус също се увеличават. Но и там за момента в болниците има свободни легла.

"В момента се забелязва едно плавно покачване на приетите с Ковид хоспитализирани пациенти. Свободни легла имаме, имаме включително и в реанимация, сутринта 3 свободни легла имаше", каза д-р Огнян Митев - директор на МБАЛ-Благоевград.

В София 36% от разкритите легла за лечение на коронавирус за свободни.

"Притеснени сме, защото вървим към пик на инфекцията от много високо ниво. Заетостта на леглата в София минава 60%, а ние още не сме в пик. Тоест много бързо ще минем този марш", каза доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването.

Здравните власти уверяват, че ще осигурят достатъчно легла в болниците. Поставят си цел до края на месеца да бъдат ваксинирани 500 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма искане на НАТО за допълнителни сили в България
Няма искане на НАТО за допълнителни сили в България
Грип или COVID-19 - как да различим симптомите?
Грип или COVID-19 - как да различим симптомите?