НОВИНИ

Доц. Любомира Гломб: В края на януари ще бъдем в пик на заболели от Омикрон

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 06.01.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Здраве
Слушай новината

В края на януари ще бъдем в пик на заболели от новия щам на коронавируса Омикрон, прогнозира в студиото на "Още от деня" доц. Любомира Гломб, завеждаща отделение „Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ Омикрон все още не доминира у нас. Делта е силен, но тъй като два дни подред има доста високи нива на инфектирани, вероятно има вече високи нива и на Омикрон.

Според доц. Гломб Омикрон изглежда, че протича по-леко, но данните идват от страни, които са по-различни от нас. Едните данни идват от Южна Африка, която е с изключително по-младо население, където средната възраст е 27 години. Тя беше ударена тежко от техния Бета вариант, Делта вълната им беше силна и според изследвания 70 - 80% от населението вече се е срещало с вируса. Като добавим 20% ваксинирани, това означава, че много голяма част на населението на Южна Африка има имунитет срещу коронавируса. В Европа също има много имунизирани, което означава, че също има подлежащ имунитет, който изкривява картината.

Знаем, че Омикрон протича по-леко, но вероятно при тези, които протича имат вече подлежащ имунитет, категорична е доц. Гломб.

У нас заради ниския брой имунизации и относително малко преболедували, Омикрон ще достигне до доста хора, които реално за първи път ще се срещнат с коронавируса.

Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, но нека не забравяме, че ваксинираните хора боледуват леко, каза Гломб.

"Няколкодневно неразположение, повишение на температурата, кихане, кашляне, но не става въпрос за задух, за намалена сатурация и кислородно съдържание в кръвта, и необходимост от болнично лечение. Ваксините успяха да намалят риска от тежко боледуване и от смърт. Ако видим как върви Омикрон в страни с високо имунизационно покритие, ще се види, че кривата на леталитета е ниско. У нас обаче няма да е така заради ниската имунизация", каза доц. Гломб.

По отношение на симптомите на различните щамове тя заяви, че не може да се прецени дали си с Омикрон или Делта. Разграничаването става трудно.

За предложението за намаляването на карантината, тя се позова на научни данни, които твърдят, че имунокомпетентните хора обикновено след осмия ден не излъчват инфекциозен вирус.

За повишената заболяемост при децата тя заяви, че досегашните варианти пощадяваха детската популация, докато това не е така с Делта и Омикрон.

"Делта и Омикрон са тези, които не правят разлика във възрастта, а децата останаха тези, които не са ваксинирани", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бонев предлага площад "Св. Александър Невски" да стане пешеходна зона
Борис Бонев предлага площад "Св. Александър Невски" да стане пешеходна зона
Пореден скандал между ДПС и Рашков в НС заради изборите
Пореден скандал между ДПС и Рашков в НС заради изборите