НОВИНИ

Президентът приветства подхода на кабинета за РСМ, но Скопие да спази критериите

Александър Марков
от Александър Марков
18:17, 06.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дни преди Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев за отношенията ни с Република Северна Македония държавният глава коментира, че приветства подхода на кабинета да активизира диалога със Скопие. Промяна в българската позиция, според него, е възможна, само ако Скопие изпълни поетите ангажименти. В това увериха и коалиционните партньори.

България остава най-големият поддръжник на интеграцията на страните от Западните Балкани, и в частност братска Република Северна Македония, обяви Румен Радев.

"Аз приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми", каза Радев.

България остава отворена за диалог, но Скопие трябва да изпълни критериите за членство, обясни той.

"Гарантирането на конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, както неведнъж съм заявявал, прекратяване на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство", каза Радев.

Коалиционният партньор "Има такъв народ" увери, че партията не е променила позицията си. Рамковата ни позиция от 2019 г. остава водеща в нашия подход.

"Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени. Македонското общество - техният парламент, трябва да бъдат напълно готови за това, което представлява Европейският съюз и основните базови ценности на ЕС, каза Димитър Гърдев от "Има такъв народ".

Бившият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, обаче, вижда отстъпление от българските червени линии.

"Сега някой да ми обяснява, че историята нямала значение, че това, че те продължават да ни плюят няма значение, че възпитават обществото в антибългарски дух, и това нямало значение. Много важно било да има самолет между София и Скопие. Извинявайте, ама това е смях", смята Каракачанов.

ВМРО почете с панихида паметта на хиляди български жертви в т.н. Кървав Божик, или Кървавата Коледа, състояла се в югозападната ни съседка на 6 срещу 7 януари 1945 г. Тогава по нареждане на югославските власти са избити без съд и присъда десетки хиляди души с българско самосъзнание. Стотици хиляди други - са изселени и малтретирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден скандал между ДПС и Рашков в НС заради изборите
Пореден скандал между ДПС и Рашков в НС заради изборите
Бойко Борисов беше разпитан в Националната полиция
Бойко Борисов беше разпитан в Националната полиция