НОВИНИ

Грип или COVID-19 - как да различим симптомите?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:04, 06.01.2022
53584
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Нови 64 съмнителни проби за Омикрон се изследват чрез секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите ще са ясни до два дни.

Към момента у нас има доказани 12 души, носители на новия щам на коронавируса.

В някои страни, сред които Хърватия и Чехия, вече има Флуорона - едновременно боледуване от коронавирус и грип. У нас обаче официално все още няма доказана проба

И грипът, и коронавирусът са с характерна симптоматика. Макар някои от симптомите да се припокриват, между двете има съществени разлики.

За грипа е характерно внезапно начало, висока температура, болки в мускулите, хрема и сълзене на очите, докато симптомите при коронавирус се появяват постепенно, има дразнене и болки в гърлото, ниска или никаква температура, лека хрема и кашлица. При COVID-19 обаче може да има и безсимптомно протичане.

Към момента у нас със завършен ваксинационен курс са над 1 900 000 души. С бустерна доза са над 320 000. Днес във ВМА бустерна доза са си поставили над 691 души. Сред тях беше и президентът Румен Радев, който благодари на екипите за усилията, които полагат в битката за човешкия живот.

От 100 доставени противогрипни ваксини в кабинета на д-р Гергана Николова са останали само 6. До края на месеца очаква да свършат и те. На този етап пред кабинета ѝ се срещат по-често заразени с коронавирус, отколкото болни от грип.

"Предстои периодът на грипната епидемия, която ще съвпадне с вълната от коронавируса. Вече имаме сведения от Европа, че има така съвместно и коронавирус и грип, така че трябва да сме готови за всичко, което може да ни сполети в този период от годината", обясни д-р Николова.

Редица страни съобщават за средноактивна, даже висока активност на грипните вируси. Има повишен брой доказани случаи на грип в множество страни. Над 10 процента от изследваните проби вече са позитивни за грипни вируси, което предполага, че грипът може би ще дойде в по-широка степен и в нашата страна, допълни проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория "ГРИП И ОРЗ" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Точното разграничаване между грипа и коронавируса, може да стане само в лаборатория.

"При нас имаме тестове, които могат едновременно да докажат и коронавируса и грипните вируси - А и Б, имаме тест, който доказва и респираторно-сенциалния вирус едновременно с предходните вируси", допълни проф. Корсун.

Макар официално в Националния център по заразни и паразитни болести да няма доказани случаи на комбинирано заразяване, в Русе твърдят, че са засекли такива случаи.

"Вчера имаше новина, че в Македония има пациент с Омикрон и грип, но при нас има такива пациенти от началото на декември. И то не един, доста хора има, които позитивират на теста и за грип, и за ковид", обясни д-р Светослав Дачев, директор на Белодробната болница в Русе.

В Центъра по заразни и паразитни болести чрез секвениране се изследват общо 96 проби. За 64 от тях има съмнения, че са положителни за Омикрон.

"Разполагаме с PCR тест, при който един от гените на коронавируса не се доказва в резултат на мутация, която е характерна само за Омикрон", казца проф. Нели Корсун.

Засега циркулацията на грип у нас е слаба. Евентуална грипна вълна може да има в края на януари и началото на февруари, като всяка година, прогнозират специалисти. Възможно е тя да се застъпи с петата вълна на коронавирус.

Репортери: Цанка Николова, Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България на прага на тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
България на прага на тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
Стойчо Младенов си пожела подарък, който не е получавал 14 години
Стойчо Младенов си пожела подарък, който не е получавал 14 години