НОВИНИ

Със скандал и препратки към "Под игото" протече изслушването на Рашков в НС за подвижните урни

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:32, 06.01.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С препратки към Вазовия роман "Под игото", обвинения в активни мероприятия и похвали за работата на МВР премина изслушването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание.

Изслушването беше по искане на "Демократична България", за да се чуе има ли установени от МВР нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли и ноември. ДПС и вътрешният министър влязоха в пререкания, предизвикани от изнесената информация от министъра, че такива нарушения най-често са извършвани в региони на ДПС.

Данните на вътрешния министър, че в Разград са установени най-много нарушения за хора, които не са подавали заявление за подвижна урна, но е имало такива, подписани от други лица, както и твърдението му, че ДПС са заплашвали директора на областната дирекция там, взриви скандал в пленарната зала. Мустафа Карадайъ дори напусна заседанието.

"По наши сведения най-активните политически търговци са представителите на онази партия, която се ръководи от този народен представител, който току-що напусна пленарната зала", заяви Рашков.

Лидерът на ДПС отвърна, че отношението към уязвимите хора, в това число и хората с увреждания, е мерило за цивилизованост.

"Милицията нахлу в домовете на тези хора и ги караше да клякат и стават, да се движат и какво ли не, тоест да ги унижава, да се гаври с честта и достойнството им", категоричен бе Карадайъ.

От "Има такъв народ" подкрепиха вътрешния министър с думите, че си е свършил добре работата.

"Всеки един от нас, който по тези избори е отишъл в Кърджали или Разград, или в Шумен знае, че имаше скок на заявленията за гласуване с подвижна урна, знае кое население отиваше там", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

От "Продължаваме промяната" смятат, че с действията си Рашков е показал, че промяната е започнала и ще продължи.

"Г-н Рашков ще бъде част от това нещо, аз съм сигурен, защото той даде заявката, има доверието на хората, има нашето доверие и се надявам, че след като напряга толкова вас от ГЕРБ и ДПС, значи си върши работата", каза Настимир Ананиев.

БСП са на мнение, че това не е достатъчно.

"Няма да е достатъчно и никога няма да бъде, докато в страната ни има много хора, за които 30 или 50 лева са крупна сума, докато в страната има страшно много хора, които от кмета зависят дали ще изкарат на топло зимата", обясни Крум Зарков.

ГЕРБ и "Демократична България" се замеряха с реплики от "Под игото".

"Почувствахме се малко като в "Под игото", като в една глава - "Ганковото кафене", се казва, където влизат хаджи Ахил, Мичо Бейзедето и чорбаджи Марко и говорят за голямата политика", каза Тома Биков.

"Не знам дали това, което се случва в тази зала, прилича на Ганковото кафене от Вазовия роман, но на мен ми се струва, че от начина, по който вие се отнасяте към темата с пълно безразличие и игнориране, повече ми прилича на "Плаката в Алтъново". Има и такава глава в "Под игото", в която момци и моми си дават любовни знаци и се срещат", отговори Антоанета Цонева от ДБ.

"Демократична България", които поискаха изслушването, се ангажираха с нормативни промени, които да прекратят нарушенията при гласуване в подвижна урна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Новак Джокович: Държат го като затворник
Майката на Новак Джокович: Държат го като затворник
Държавата ще увеличи размера на компенсациите за бизнеса заради цените на тока и газа
Държавата ще увеличи размера на компенсациите за бизнеса заради цените на тока и газа