НОВИНИ

Държавата ще увеличи размера на компенсациите за бизнеса заради цените на тока и газа

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:27, 06.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Увеличават размера на компенсациите за бизнеса като ще бъде завишен таванът на помощта. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който беше изслушан на заседание на енергийната и бюджетна комисия към парламента.

Обмислят се и компенсации за битовите клиенти заради задаващото се увеличение на тока от 1 април. Според Василев съществува схема в "Булгаргаз", при която предприятието е продавало евтин газ зад граница, вместо у нас.

Само ден след като стана ясно, че няма да има промяна в схемата за компенсация на бизнеса, правителството е склонно на отстъпки и да вдигне тавана за компенсации до 35% от 30.

"Тези едни 150 млн. бяха намерени, което означава, че по наши сметки едни 5% допълнително може да се вдигне и да се стигне до 35", каза Асен Василев.

От компаниите настояват за още по-високо вдигане на тавана - до 50%.

"Всъщност ние не говорим за помощи, ние говорим за компенсации - за възстановяване на надвзетото. Това, което са изработили хората, а всъщност фактурата за тока им го прибира", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Обмисля се и как да бъдат компенсирани битовите потребители след отпадане на мораториума за цените на тока, водата и парното. Енергийният регулатор няма повече инструменти за намаляване, категоричен беше председателят му и предлага правителството да помисли за законодателни поправки.

"Ако се намали ДДС за електроенергията от 20 на 10% няма да има повишение за битовите потребители. Ние използвахме всички наши възможности да намалим от 64% на 11,5% увеличението", каза Иван Иванов.

Председателят на КЕВР заяви, че към момента не е търсен за разговори от правителството.

На днешното изслушване в парламента беше обявена и нередност, според финансовия министър в държавната "Булгаргаз".

"Защо "Булгаргаз" черпи количества газ от Чирен, които са купени на доста по-ниски цени, черпи ги на по-високите цени и ги продава в чужбина, вместо да продава на ниски цени на българския бизнес и на Топлофикация - София, така че да не стигаме до такива проблеми", каза Асен Василев.

Схемата на работа на хранилището в Чирен беше разяснена от изпълнителния директор на "Булгаргаз" в предаването "Още от деня".

"Нагнетяването, съхранението и добивът се определят още март месец от оператори. Има си стриктно план, който се следва - съхраняваме през май, юни, юли, септември и в средата на октомври започва добивът с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година", каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Николай Павлов, "Булгаргаз": Няма политически интриги в увеличението на природния газ

Сериозно е положението и на "Топлофикация София", чийто дългове по данни на Министерството на финансите са надхвърлили 1 млрд. лева.

"Проблемът вече с "Топлофикация София" е толкова дълбок, че стойността на дълготрайните активи и стойността на дълга са близко, да не кажа, че стойността на дълга е над реалната стойност на активите", каза Александър Николов.

"Целият български народ плаща парното на София и то лошото управление на парното", категоричен е Асен Василев.

Утре предстои среща на бизнеса с финансовия министър, на която да бъдат уточнени последните параметри за компенсация на компании заради високите цени на ток и газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със скандал и препратки към "Под игото" протече изслушването на Рашков в НС за подвижните урни
Със скандал и препратки към "Под игото" протече изслушването на Рашков в НС за подвижните урни
Славия потвърди трансфера на Андреа Христов в Козенца
Славия потвърди трансфера на Андреа Христов в Козенца