НОВИНИ

Екоминистърът предвижда увеличаване на санкциите заради мръсния въздух в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 06.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Драстично увеличаване на санкциите за предприятията замърсители, внезапни проверки и през нощта, както и поставяне на камери за видеонаблюдение - това са част от мерките, които препоръча министърът на околната среда и водите Борислав Сандов за решаване на проблема с мръсния въздух в Русе.

Това е първото му посещение извън столицата в качеството му на министър и е провокирано от отворено писмо на граждански екологични сдружения.

Тази сутрин в Русе за пореден път измервателните уреди на Изпълнителната агенция по околна среда отчетоха концентрацията на фини прахови частици 2 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър. Министър Сандов каза, че по препоръка на Световната здравна организация до две години тази норма ще падне на 25 микрограма на кубичен метър.

По отношение на промишленото замърсяване, екоминистърът ще направи предложение пред Министерския съвет за увеличаване на санкциите на предприятията, които изпускат вредни емисии. В момента те са от 5000 до 50 000 лева.

"Идеята на тези санкции не е някой да плаща. Идеята е те да са възпиращи, да те е страх от санкцията, за да не допускаш ти да си замърсител. Истината е, че в момента част от тези санкции представляват минимални проценти от дневния оборот на някои предприятия. А те не се налагат всеки ден. И те наистина в момента предпочитат вместо да направят инвестиция, с която да подобрят своята технология, да си плащат, когато ги хванат или да прилагат корупционни методи, за да не ги хващат. И една по-добра координация между институциите, едни по-високи норми и проверки, които да са по всяко време - внезапни, през нощта, едни камери, които да следят ти освен от комина, пускаш ли през прозорците на залата и т.н.", обясни Сандов.

Обмислят се и промени в нормативната база, за да могат в проверките за въздуха да участват и неправителствени екологични организации.

"Ще направим методиката така, че да не е дума срещу дума. Ние в момента сме свидетели как един сигналоподател казва: "Има замърсяване, аз го виждам или усещам". От другата страна стои друга дума, която казва: "Аз съм от РИОСВ и казвам - няма. За да могат гражданите да са сигурни, че държавата работи в тази посока, те трябва да участват в този процес", каза министърът.

По този повод кметът на Община Русе Пенчо Милков съобщи, че на 12 януари ще бъде учреден Обществен съвет за чистотата на въздуха.

"Обществената поръчка за дооборудване на станцията с допълнителна техника за измерване на органични замърсители Община Русе ще пусне в понеделник”, кметът на община Русе Пенчо Милков.

А за по-ефективен мониторинг министър Борислав Сандов обеща лабораторията на екоинспекцията да бъде оборудвана с газхроматограф, който да даде повече възможности за измерване на вредните емисии.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири гола, две дузпи и два червени картона на Милан - Рома
Четири гола, две дузпи и два червени картона на Милан - Рома
Обвиниха Ема Уотсън в антисемитизъм заради подкрепа за палестинците
Обвиниха Ема Уотсън в антисемитизъм заради подкрепа за палестинците