НОВИНИ

Протести във Велинград заради смяната на управлението на общинската болница

bnt avatar logo
от БНТ
23:09, 25.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в общинската болница във Велинград. Смяната на управителя на лечебното заведение предизвика протести на граждани и на медици от болницата.

Те не приемат решението на общинския съвет за назначаването на новия управител и настояват то да бъде преразгледано. Опасенията им са за опит за приватизация на болницата.

Отстраняването на д-р Данчо Гурдев като управител на общинската болница във Велинград събра на протест пред общината и служители на здравното заведение, и граждани.

"Напрежението е голямо, ние този протест го организирахме само, за да запазим общинската болница, да запазим служителите на болницата", заяви д-р Чавдар Калъчев.

Основното притеснение на всички протестиращи е, че лечебното заведение може да бъде приватизирано и регионът да остане без общинско здравеопазване.

Д-р Гурдев е освободен с решение на общинския съвет от 23 февруари. Казва, че още тогава е бил направен и опит да бъде уволнен и като анестезиолог в болницата.

"От първите действия на новия управител д-р Пепелов личи много какви ще са последващите действия, а той беше въведен с полицейски кордон с над 10 служители на МВР, силово беше въведен в болницата за управител", допълни д-р Данчо Гурдев, анестезиолог.

Новият управител, д-р Заприн Пепелов, определи протестите като политически. Отрече за предстоящи уволнения и обясни, че целта му е да осигури по-добро общинско здравеопазване.

"Всякакво възпрепятстване на моето влизане, за да упражнявам правото си да управлявам дружеството, което ми е дадено по закон, може да рефлектира върху тях, със забавянето със заплатите", коментира д-р Заприн Пепелов, управител на МБАЛ Велинград.

И настоящият, и доскорошният управител на болницата са единодушни, че в създалото се напрежение най-потърпевши са пациентите.

"Има хора, които се страхуват. Има хора, които са санитари, медицински сестри, абсолютно зависими от заплатите си, възползвайки се от тази слабост управителят може да упражнява натиск върху тях", заяви Данчо Гурдев.

"Стигна се дотам, че да не работят в определени часове, да не са си при пациентите, които ги чакат. От цялото това напрежение страдат хората", каза още д-р Заприн Пепелов.

Общинската болница във Велинград е единствената възможност за достъпно здравеопазване за социално слаби и здравно неосигурени хора от региона. Тя обслужва напълно общините Велинград, Ракитово, Сърница и частично Батак и Якоруда, където живеят около 70 000 души.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-хладно и дъждовно време и днес
По-хладно и дъждовно време и днес
Сигурността в Черно море - форум в София събра черноморските държави и НАТО
Сигурността в Черно море - форум в София събра черноморските държави и НАТО