НОВИНИ

Сигурността в Черно море - форум в София събра черноморските държави и НАТО

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
22:56, 25.04.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Сигурността в Черноморския регион беше обсъдена на второто издание на Черноморския форум, който тази година се провежда в София. На него присъстваха представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Великобритания, САЩ и на командванията на НАТО.

Основната тема на организираното от българските Военноморски сили и Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол събитие беше морската сигурност в период на текущ въоръжен конфликт.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отчете, че непосредствена заплаха за България в настоящия момент няма, но има потенциални заплахи, като например плаващи морски мини.

А заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска посочи, че развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за евроатлантическата зона.

"Оттук насетне, бидейки част от колективната система за отбрана, ние трябва да изградим необходимите способности, колегите от ВМС правят всичко необходимо, така че нуждите на военноморските сили на България да бъдат адекватни в ситуацията в Черно море. От страна на политическото ръководство имат пълната подкрепа за реализация за подкрепите за модернизация", заяви Теодора Генчовска, заместник-министър на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести във Велинград заради смяната на управлението на общинската болница
Протести във Велинград заради смяната на управлението на общинската болница
Жирона разби Реал Мадрид, Кастеянос вкара четири гола на Кралския клуб
Жирона разби Реал Мадрид, Кастеянос вкара четири гола на Кралския клуб