НОВИНИ

Прожекция на филма за Георги Господинов в Дома на киното

Айше Сали
от Айше Сали
21:02, 30.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

След големия успех на романа "Времеубежище" на Георги Господинов и наградата "Букър", Българската национална телевизия представи биографичен филм за писателя. Премиерата на "Георги Господинов в убежището на времето" беше тази вечер в Дома на киното, а утре филмът ще бъде излъчен и в ефира на БНТ.

В този филм Георги Господинов казва, че именно паметта е в основата на морала и че човек не бива да гони тъгата от себе си.

"Не обичам да ни подценяват за това, че идваме от някъде, от малък език. Можем да кажем много неща, които сме изпитали през кожата си, които сме преживели. Имаме много истории за разказване и ми се ще тази награда да даде самочувствие на младите писатели, на хората на изкуството изобщо. Големите неща могат да бъдат казвани на различни езици. Няма малки езици, когато говорим за същностните неща", каза Георги Господинов, писател.

"Това, което аз научих за себе си от комуникацията ми с Георги Господинов докато снимаме филма, беше това, че човек трябва да се научи да цени самотата си, тъгата си и меланхолията, която изпитва сам в обществото, което обитава и между хората, които го обграждат", каза Павел Веснаков, режисьор на филма.

"БНТ прави филми за важните и стойностните хора в страната. А в чл. 6 на Закона за телевизията е записано, че популяризираме и развиваме българския език. Ние не можем да правим това без писатели - това са хората, които всекидневно развиват и популяризират езика. Вероятно с тази награда Георги Господинов е направил повече за българския в чужбина, отколкото всички ние за години ще направим. За мен е особена чест и привилегия да представя този филм", заяви Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

Зрителите на БНТ могат да видят филма утре вечер от 21:00 часа. Филм, в който Георги Господинов се връща към своите спомени и записки, както и към книгите си. Прави препратка с годината, в която е роден - 1968-а. Утре пък по-рано през деня той ще раздава автографи на Панаира на книгата пред НДК.

Вижте повече в прякото включване на Айше Сали

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов пред БНТ: Мотивиран съм да се целя в победата във всеки старт
Алберт Попов пред БНТ: Мотивиран съм да се целя в победата във всеки старт
Напрежението между Цветан Соколов и Пламен Константинов
Напрежението между Цветан Соколов и Пламен Константинов