НОВИНИ

БНБ: България е на финалната права по пътя към еврозоната

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:29, 30.05.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България е на финалната права по пътя към еврозоната. Това посочи Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ на форума "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива.

До края на годината се очаква да приключи присъединяването към системата за незабавни преводи в евро. В ход са промени и в правната рамка като новия Закон за БНБ и Закона за въвеждане на еврото.

"Вече сме във финалната фаза, в която се фокусираме и това е правилното върху посрещане на тези предизвикателства, които са свързани с процеса на въвеждането на еврото като национална валута и те имат действително голяма, сложна, трудоемка и съществена техническа част", заяви Илия Лингорски, Управителен съвет на БНБ.

За първото тримесечие БВП на Хърватия е нараснал с 2,8%, а инфлацията е понижена от 11 на 8 на сто за първите 5 месеца, откакто страната стана част от валутния съюз. Хърватия е и единствената страна присъединила се към еврозоната в условия на висока инфлация.

"Всички се притесняват, че цените ще се повишат с 20-30%, но това не се случва. Обикновено инфлацията е под 0,5% в страните, след като преминат към еврото", заяви Мислав Бъркич, дирекция "Европейски отношения", Хърватска национална банка.

Присъединяването на Хърватия към евро зоната е донесло положителни ефекти за икономиката, сред които по-голяма устойчивост на кризи, по-лесно заемане на пари, повече инвестиции, улесняване на пътуванията и стимулиране на туризма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов
Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов
Българската федерация по ски уважи тържеството за 70 години на катедра "Снежни спортове" на НСА
Българската федерация по ски уважи тържеството за 70 години на катедра "Снежни спортове" на НСА