НОВИНИ

Иван Пенков: В много случаи назначенията на шефовете на служби се съгласуват с чужди служби и посолства

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 30.05.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Шефовете на служби се назначават по предложение на правителството с указ на президента, това каза в студиото на "Още от деня" бившият зам.-директор на Военното разузнаване Иван Пенков.

По думите му, в много случаи тези назначения се съгласуват с чужди служби и чужди посолства:

"Разбира се, че трябва да се вярва на изтеклия запис, защото такова съгласуване се прави в нашата практика на назначаване на шефове на службите за сигурност - за вътрешна сигурност и за външна сигурност. То протича по различен начин, но става чрез посланика или чрез резидента на разузнавателната служба на това посолство."

Той допълни, че единствено е изненадан, че съгласуването е направено преди да бъде съставен кабинетът и без увереност, че той ще бъде съставен. Определи като добра практиката по съгласуване и не споделя мненията на опозицията, която говори за национално предателство. Припомни, че такова съгласуване е било абсолютно задължително по време на Варшавския договор.

Пенков уточни, че "назначаването на шефовете на разузнаването, на сегашната ДАР, а преди Национална агенция по разузнаването и военното разузнаване и то във време, когато България не е била член на Алианса - между 2000 и 2010 г. се правеха такива съгласувания."

Той заяви, че точният термин е запознаване на съответното посолство с идеята кой да оглави дадена служба. Съответно решението остава на България, възможно е единствено те да кажат, че съответният кандидат е подходящ или неподходящ.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 66% от хората смятат, че трябва да има кабинет в рамките на този парламент
В "Референдум": 66% от хората смятат, че трябва да има кабинет в рамките на този парламент
Протест пред президентството срещу действията на Румен Радев
Протест пред президентството срещу действията на Румен Радев