НОВИНИ

Психично болният мъж от Добрич е нападал с нож петима души преди убийството

Ще обявят ли Марин Добрев за невменяем или ще седне на подсъдимата скамейка?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Карапанчева
19:53, 11.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

32-годишният Марин Добрев ще отговаря за убийството в градския парк на Добрич. Той е нападнал с нож петима мъже, но според медицинските експертизи е невменяем, затова не е заставал на подсъдимата скамейка. Добрев е излежал 5-месечна присъда в Ливърпул, за притежание на оръжие и кражба.

Марин Добрев е подлаган многократно на принудително лечение в психиатрични заведения от 2016 година насам. Живее сам, след като губи майка си, после брат си, а след това и баща си. През миналата година срещу него има подадени сигнали за нападения.

"Във връзка с постъпили сигнали от граждани за нападение с нож и палеж през 2023 г., са били образувани 3 досъдебни производства. Въпреки наличните данни за евентуална съпричастност на Добрев, пострадалият не е разпознал извършителя на нападението", обясни Радослав Бухчев, окръжен прокурор на Добрич.

Не го разпознават и жертвите му от тази година. Любен Георгиев е нападнат минути след като Марин Добрев наръгва смъртоносно 56-годишния Живко Борисов на 7 март вечерта.

"Реално видях тъмен силует, който се движеше срещу мен и понеже там мястото е по-стеснено, се дръпнах по-вдясно, за да може да се разминем. Без никакви индикации за нищо", разказа Любен Георгиев.

"Като видях кръвта, в най-бърз порядък се опитах да се изнеса някъде сред хора, за да не колабирам на това място", допълни Любен Георгиев.

Полицаите започват издирване още на 25 февруари, когато е прободен друг мъж.

"Веднага на следващия ден е започнало да се търси да се задържи, като общо 14 пъти сме посетили адреса, магазина, който посещава сме предупредили също, че го търсим, както и дома на баба му. Той не е открит. Никъде", категоричен е ст. комисар Цветан Пировски, директор на ОД на МВР Добрич.

Прибира се в дома си на 7 март, след убийството, където е задържан около 22.00 часа и в момента е с постоянна мярка. Прокуратурата е назначила съдебно-медицинска експертиза, която да установи може ли да носи отговорност за действията си. Ако бъде обявен за невменяем, отново ще бъде изпратен на принудително лечение. В противен случай, застава на подсъдимата скамейка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петьо Костадинов: Повдигнах въпрос за това медиите да излъчвате Конгреса, кандидатите и журналистите ще бъдем в залата
Петьо Костадинов: Повдигнах въпрос за това медиите да излъчвате Конгреса, кандидатите и журналистите ще бъдем в залата
Магистрала "Струма" излиза извън Кресненското дефиле
Магистрала "Струма" излиза извън Кресненското дефиле