НОВИНИ

Путин подписа указ, улесняващ временното пребиваване в Русия на украинци

путин обяви нов световен ред руският лидер предрече смяна европейските елити
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:44, 27.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Русия
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин подписа указ за улесняване на престоя и работата на стотици хиляди хора, които са напуснали Украйна и са отишли в Русия след началото на руската инвазия.

Според новите "временни мерки", публикувани днес, притежателите на украински паспорти, както и жителите на проруските сепаратистки Донецка и Луганска република в Югоизточна Украйна, ще могат да останат в Русия „без ограничение на сроковете“.

Досега те можеха да останат официално в Русия само 90 дни за период общо от 180 дни. За по-дълго пребиваване беше необходимо да се получи разрешително за работа или специално разрешение.

Съответните лица вече имат "право да извършват професионална дейност в Русия без разрешение за работа", се уточнява в указа. За да се възползват от тази мярка обаче, те ще трябва да дадат пръстови отпечатъци, да си направят снимка и проверка за наркотици и инфекциозни заболявания.

Указът забранява също така експулсирането от Русия на украински граждани, с изключение на онези, които са освободени от затвора или се смята, че представляват заплаха за сигурността на Русия.

В отделен указ Владимир Путин разпореди изплащането на социални помощи на уязвими хора (пенсионери, инвалиди, бременни жени), които трябваше да напуснат Украйна и сепаратистките територии. Според Москва 3,6 милиона души, включително 587 000 деца, са избягали от Украйна в Русия след руската инвазия, започнала в края на февруари. Руските власти насърчават подобна миграция и откриха центрове за настаняване в цялата страна.

Някои от тези бежанци, често подпомагани от активисти, обаче по-късно успяха да напуснат Русия и да отидат в Европейския съюз.

През юли Кремъл улесни украинците в получаването на руско гражданство - ход, осъден в Киев като начин за консолидиране на влиянието на Москва в завладените територии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постигнат е компромис между Сърбия и Косово
Постигнат е компромис между Сърбия и Косово
Борусия Мьонхенгладбах прекъсна победната серия на шампиона Байерн в Бундеслигата
Борусия Мьонхенгладбах прекъсна победната серия на шампиона Байерн в Бундеслигата