НОВИНИ

Путин пристигна на посещение в Китай

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:13, 16.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

В Китай започна първата чуждестранна визита на Владимир Путин след встъпването му в длъжност за пети президентски мандат.

Руският президент беше посрещнат с почести от китайския си колега Си Дзинпин. Двамата лидери ще обсъждат допълнително задълбочаване на двустранните си търговски отношения.

Посещението на Путин става само дни след като китайският лидер беше на европейска обиколка, по време на която Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен се опитаха да го убедят Пекин да не сътрудничи на Москва за войната в Украйна.

На съвместна пресконференция, без да уточнява подобности, Путин благодари на Си, че "се опитва да разреши украинската криза".

"И двете ни държави водят независима външна политика. Заедно работим за един правов, демократичен, многополюсен световен ред, в който централна роля трябва да има Съветът за сигурност на ООН, който да се грижи за балансирането на интересите на всичките си членове. Разбира се, ще информирам г-н президента на Китай за ситуацията около украинската криза. Благодарни сме на нашите китайски приятели и колеги, за инициативата, която проявяват, за да бъде разрешен този проблем", каза Путин.

По-късно днес Путин и Си ще присъстват на гала в чест на 75-та годишнина от деня, в който Съветският съюз е признал република Китай на Мао Дзедун.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на МФ ще се срещне с академичния сектор за парите за университетите
Ръководството на МФ ще се срещне с академичния сектор за парите за университетите
Словашкият премиер е дошъл в съзнание
Словашкият премиер е дошъл в съзнание