НОВИНИ

Путин в Деня на победата: Русия ще продължи да защитава националните си интереси

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:30, 09.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Москва се проведе традиционния парад по случай Деня на победата над нацистка Германия. Тази година не бяха поканени чуждестранни гости с обяснението, че не става дума за кръгла годишнина. В реч пред официални лица и ветерани президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще продължи твърдо да защитава националните си интереси.

Русия отбелязва 76-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Кулминацията на тържествата - военен парад в руската столица, започна точно в 10.00 часа, с участието на 12 000 военнослужещи, около 200 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера. Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от командващия на сухопътните войски генерал Олег Салюков, след което докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин.

В речта си, прекъсната от минута мълчание, Путин посочи, че страната му защитава международното право, но също и националните си интереси. По думите му войната е донесла толкова много изпитания и скръб, че е невъзможно да бъде забравена - затова няма прошка и оправдание за тези, които правят агресивни планове и насаждат антисемитизъм и русофобия.

"Историята изисква да се правят изводи и да се извличат уроци. Но за съжаление, много от идеологията на нацистите отново се включва в действие. И не става дума само за радикали и групировки на международни терористи", заяви Путин.

През Червения площад първи преминаха легендарните танкове Т-34 - един от символите на победата. Последваха ги съвременни образци военна техника, включително ракети, стратегически бомбардировачи и изтребители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен трафик в последния почивен ден след Великден и Гергьовден
Интензивен трафик в последния почивен ден след Великден и Гергьовден
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас от утре
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас от утре