НОВИНИ

Руският посланик участва в тържествата за Деня на победата в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 09.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова отбеляза 9 май като се включи в чествания в София и Пловдив. Тя коментира българо-руските отношения. Според нея солидарността на страните членки на ЕС и НАТО не трябва да пречи на отношенията между България и Русия. Пред БНТ тя изрази надежда, че периодът на напрежение между София и Москва ще отмине, въпреки последните шпионски скандали и подозренията за руска връзка при четири взрива в оръжейни складове и заводи у нас. Тя отбеляза, че до момента няма постъпило официално искане за съдействие от руска страна за тези разследвания.

Според Елеонора Митрофанова развитието на политическите отношения между България и Русия до голяма степен ще зависи от нашата страна. И не бива да жертваме връзките си с Русия заради членството ни в НАТО и Европейския съюз.

"Разбира се, шпионската война, която в момента тече, тя не носи нищо хубаво за общата атмосфера в отношенията ни. Аз мисля, че нашите корени са много по-дълбоки и този период ще премине. Ние виждаме колко добре българският народ се отнася към Руската федерация".

На въпрос има ли вероятност България да влезе в списъка на неприятелите на Русия тя отговори:

"Мисля че не, защото страна като България, с която имаме толкова дълбоки исторически корени, ние не можем да я включваме в списъка на неприятелските страни, просто не можем", заяви Митрофанова.

Дали България ще попадне в списъка на вражеските държави, ще стане ясно следващата седмица, когато президентът Путин трябва да подпише съответния указ за това. Последният руски дипломат, обявен за персона нон грата, вече е напуснал България, каза още посланик Митрофанова. На въпрос склонна ли е руската държава да съдейства за разследването на четири оръжейни взрива у нас, тя отговори:

"Сега нищо не мога да кажа за това. Запитвания към нашите правоохранителни органи още не са постъпили".

Митрофанова отрече, че спирането на руските полети до България е свързано с последните скандали и заяви, че ограниченията са заради коронакризата.

Българските визови центрове в Русия ще започнат да издават документи от 11 май, каза още Митрофанова.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени
Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени
Катастрофа затруднява движението на Орлов мост
Катастрофа затруднява движението на Орлов мост