НОВИНИ

Мобилни камери следят за незаконни сметища в Силистренско

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 09.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Силистренското село Калипетрово противодейства на незаконните сметища с подвижни видеокамери. След като кметът Никола Узунов прибегнал до нетрадиционната мярка, вече са хваната и първите нарушители.

В кметството в Калипетрово не минава и ден без подаден сигнал за изхвърлени боклуци в паркове и градини. След като почистили част от сметищата, кметът решил да постави подвижни камери, с помощта на които да залавя нарушителите.

"Камерите веднага ти подават MMS на телефона и успяваш на момента да хванеш нарушителя. Иначе процедурата е много сложна, трябва да имаш свидетели, оттам насетне се тръгва по съдилища", обясни кметът на селото Никола Узунов.

Нетрадиционната мярка бързо дава резултат, освен това има и възпитаващ ефект.

"Тези нарушители, които сме ги заловили, не искаха да бъдат на показ, почистиха това, което бяха замърсили, но трябваше да почистят и това наоколо, което беше преди това замърсено, не отказаха, почистиха и него", допълни кметът.

"Добре ще бъде да се знае кой замърсява, защото аз на много хора съм казал, но никой не го взима присърце, че това не е редно", сподели Димитър Калев от селото.

Освен, че са ефективни, камерите не натоварват бюджета на селото. Доскоро са били разположени в гората и са се ползвали от местната ловна дружинка.

"Камерите не са от бюджета нито на селото, нито на общината, това са лично мои камери. Просто сега им сменихме предназначението, да залавят не животни, а хора, които сме по-лоши и от животните, като че ли", каза още кметът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блестящ Радослав Парапунов вдигна титлата с Хавай и бе избран за МVP на колежанското първенство
Блестящ Радослав Парапунов вдигна титлата с Хавай и бе избран за МVP на колежанското първенство
Голямото прибиране започва: Засилен трафик на АМ "Тракия"
Голямото прибиране започва: Засилен трафик на АМ "Тракия"