НОВИНИ

Прокуратурата започна проверка на казаното от Светослав Илчовски и Иван Ангелов в парламента (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
14:36, 09.05.2021 (обновена)
5168
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата е започнала проверка по повод твърденията на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред временната парламентарна Комисия по проверка на управлението през последните 10 години. Това съобщи пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На две поредни заседания на Комисията Светослав Илчовски говори, че е бил изнудван за пари от управляващите и приближени до тях бизнесмени, а шефът на фирма "Градус" Иван Ангелов го обвини в лъжа.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заявява пред БТА, че действията на държавното обвинение са започнали преди няколко дни и че "в конкретния случай ще бъдат проверявани твърденията на двамата бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов.

В сряда и петък пред Комисията по проверка на управлението на Борисов бизнесменът Светослав Илчовски заяви, че е бил изнудван от управляващите и фирми, близки до ГЕРБ. Илчовски оцени бизнеса си на 200-300 милиона лева, но според него е щял да се развива още по-добре, ако не е бил политическият рекет. Обясни, че е бил изнудван да повиши изкуствено оборота на фирма - собственост на Иван Ангелов, близка до властта, с цел листването ѝ на борсата.

"За което съм предоставил на комисията снимки на един от най-хубавите хотели в Монако, където трябваше да ме попитат може ли да направим фиктивен оборот на неговото дружество, че не му достига оборотът. Това нещо всичко ще бъде в прокуратурата, господин Ангелов, няма нищо, Чичо Иване", заяви Светослав Илчовски, бизнесмен.

Бизнесменът Иван Ангелов пред Комисията заяви, че ще даде Илчовски на съд.

"Този г-н Илчовски, аз категорично заявявам, че ще бъде даден на прокуратурата. Защото той непрекъснато лъже. На прокуратурата в понеделник ще бъде даден най-подробно, допълни той. Г-н Илчовски твърди, че аз съм използвал името на премиера в Монако, за да ми продава евтино стока - брутална лъжа, безогледна лъжа", заяви Иван Ангелов.

Пред депутатите по проверка на управлението Илчовски разказа още, че е бил принуждаван да не купува земеделски земи, да продава на занижени цени продукцията си и да плаща рекет за напояване на насажденията. Спомена за кюлчета, подарявани на премиера, които бил виждал само на снимки. А пратка фурми, доставена от Дубай миналата година като дарение, се оказала бизнес сделка. Всъщност Иван Ангелов призна пред комисията, че е реализирал печалба от фурмите. Председателят на комисията Мая Манолова още в петък вечерта даде заявка да изпрати всички материали до компетентните институции.

"Предлагам да изпратим цялата налична информация и всички документи до следните институции: до прокуратурата, до Европейската прокуратура на г-жа Кьовеши, Министерство на правосъдието", заяви Мая Манолова.

Премиерът в оставка на Гергьовден нарече твърденията "претоплени стари манджи".

"Не го познавам, не искам и да знам какви са му твърденията. Те ще извадят още кошаревски свидетели, платили са на хора да излизат, да говорят. Може и ние да внасяме в тая комисия, знаеш ли какви хубави работи ще внасяме? Знаеш ли какви хубави работи сме подготвили да внасяме и ние? Всяка стъпка им знам и затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях", заяви Бойко Борисов.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева заяви днес в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че прокуратурата би трябвало да започне да работи по конкретни факти и обстоятелства.

"Много хора, които сега бяха продължаващо уплашени и твърдяха, че ГЕРБ пак ще ги някъде хване, ще имат повече спокойствие. Смятам, че служебното правителство и изминалите скоро предсрочни избори ще отхлабят примката, финансовата, върху бизнеса. Смятам, че част от бизнесът ще се ослуша дали да продължи да подпомага Борисов", заяви Татяна Дончева.

Според Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС, всички лица, замесени в историите на Илчовски, са заявили, че това са лъжи.

"Това нещо наистина е тема, в която трябва да се рови, друг е въпросът, дали начинът, по който беше направено, е най-полезният, аз мисля, че пак е супер, изключително контрапродуктивен, защото след всяко едно изказване на този господин веднага всички засегнати страни излизат и казват, че той лъже, тоест няма къде другаде да се реши това нещо, освен в съда", заяви Любен Дилов-син.

Според ДПС бизнесът трябва да може да работи нормално.

"Ако има какво да бъде казано, то трябва да бъде казано, както виждам, има комисия, която проверява тези факти, от друга страна прокуратурата и всички останали, които са компетентни, вероятно ще се сезират", заяви Илхан Кючук от ДПС.

Пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева заявява още, че от няколко месеца сме в предизборна кампания и в прокуратурата постъпват много сигнали, които се проверяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евровлак ще премине през всички столици в ЕС за един месец
Евровлак ще премине през всички столици в ЕС за един месец
ЕС няма да поднови договора си с "Астра Зенека"
ЕС няма да поднови договора си с "Астра Зенека"