НОВИНИ

Сребърен поднос, подарен на княз Александър Батенберг, показват в Русенския музей

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 09.05.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Първият дар от българите, който е получил княз Александър Батенберг след пристигането си в България, може да бъде видян в Русенския исторически музей. Това е изящен, сребърен поднос, който русенци даряват на младия княз, стъпил за първи път в дунавската столица на България.

Легендата разказва, че подносът е изработен в някогашната "куюмджийска махала", до църквата "Св. Георги", при златарите. Името на майстора обаче не е известно.

"Но когато видим това изделие - филигранът, който е употребен, за да се изплете, цялата тази конструкция на дъното, всъщност показва старите балкански умения на местните майстори", обясни директорът на музея проф. Николай Ненов.

Подносът е подарен на Батенберг при влизането му в града през юни 1879 година. В средата му има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение "На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе".

Според историците подносът не е просто дар, а символ на надеждата.

"Защото надеждите на тази новоосвободена нация с нейната млада държава и млад княз са за бъдеще, за възможност за освобождение на всички българи на Балканския полуостров. Тоест, жестът на даряването тук задължава и двете страни", допълни проф. Ненов.

Сребърният поднос е бил повече от век в Австрия. Откупен е преди две години от аукционна къща и сега е част от фонда на Националния исторически музей. А в Русе може да бъде видян до средата на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Троа на Филип Кръстев се завърна във френската Лига 1
Троа на Филип Кръстев се завърна във френската Лига 1
Блестящ Радослав Парапунов вдигна титлата с Хавай и бе избран за МVP на колежанското първенство
Блестящ Радослав Парапунов вдигна титлата с Хавай и бе избран за МVP на колежанското първенство