Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С различни инициативи в страната беше отбелязан Денят на Европа

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:02, 09.05.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За Деня на Европа Националният дворец на културата беше осветен в цветовете на знамето на ЕС. Така ще изглежда до полунощ.

На днешната през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на тогавашния френски външен министър Робер Шуман, в която той очертава идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа след войната. Така се ражда идеята за наднационална европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаването ѝ, а това поставя началото и на общността, която по-късно се превръща в Европейския съюз.

Пред президентството тържествено беше издигнато знамето на Европейския съюз. Държавният глава Румен Радев поднесе цветя и на паметника на незнайния войн като напомни, че никога не трябва да забравяме и паметта на загиналите в борбата срещу нацизма.

"Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството", заяви Радев.

В профила си във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов отбеляза 9 май като написа:

"Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме да развиваме и надграждаме идеята за европейско обединение, зародила се преди 71 години. Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света и съм горд, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения. В последните години положихме много усилия, за да бъде страната ни достоен и активен член на ЕС. Наш дълг като част от Обединена Европа е да развиваме нейната сила, основана на мир, свобода и солидарност.

Именно благодарение на своята солидарност Европейският съюз е на път да изпрати в историята пандемията. Държавите членки си помогнахме, когато ни беше най-трудно. В началото на миналата година България успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави. Тази година очакваме общо 14 милиона дози ваксини срещу COVID-19 – достатъчни, за да бъдат имунизирани всички български граждани. България ще получи милиарди левове по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат от голяма полза за премахването на щетите от глобалната криза и развитието на страната ни.

На днешната дата отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. Почитаме паметта на жертвите на ужасяващата война, която даде на човечеството най-мрачните уроци. И помним предупреждението на историята – че политиците с власт могат да поведат обществата както към техния възход, така и към общочовешки трагедии. Затова днес сме длъжни да подхождаме с разум и отговорност - за да гарантираме завещания ни мир и да постигаме прогрес".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас от утре
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас от утре
163 души отлетяха за Русия със специален самолет от Бургас заради спрените полети
163 души отлетяха за Русия със специален самолет от Бургас заради спрените полети