НОВИНИ

Радев: България ще продължи да засилва връзките си с българската общност в Косово

радев българия продължи засилва връзките българската общност косово
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 09.05.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската общност в Република Косово, заяви държавният глава Румен Радев, който прие в президентската институция днес представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово „Дрибок“.

Президентът подчерта решимостта на страната ни да продължи да разширява икономическия, образователен и културен обмен с Косово, което ще има и позитивен ефект за сънародниците ни там. През 2023 г. 40 наши сънародници от Косово са се дипломирали успешно в български висши учебни заведения, подчерта Радев и открои възможността за последващо насърчаване на българите от Косово да получават своето висше образование в български университети.

Представителите на българската общност поставиха редица въпроси за възможността за увеличаване на инвестициите от България в Косово, включително в районите, в които живеят етнически българи, за изучаването на български език и за улесняване на достъпа до българско гражданство. Според тях в Косово има отлични възможности за развитие на туризма и земеделието и тези възможности могат да бъдат използвани от представителите на българския бизнес.

Обсъдени бяха също така процесът на преброяване на населението, който протича в момента в Косово, както и предизвикателствата пред малките и трудно достъпни населени места, в които преимуществено живеят нашите сънародници в тази страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без българи на полуфинала при мъжете на Световната купа по модерен петобой в София
Без българи на полуфинала при мъжете на Световната купа по модерен петобой в София
ГЕРБ откри предизборната си кампания в Стара Загора
ГЕРБ откри предизборната си кампания в Стара Загора