НОВИНИ

Радев към Христиан Пендиков: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

радев христиан пендиков българия търпи насилие македонските българи своите граждани
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 06.02.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Христиан Пендиков, който бе нападнат в град Охрид заради открито отстояваната си българска идентичност. България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в Северна Македония, която ескалира през последните дни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Институциите в Република Северна Македония трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, подчерта държавният глава. Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната, посочи президентът. Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в Северна Македония за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи още държавният глава.

Президентът Румен Радев поздрави майката на Христиан Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш футболист на Челси и Нюкасъл и цял волейболен тим са затрупани от руините в Турция
Бивш футболист на Челси и Нюкасъл и цял волейболен тим са затрупани от руините в Турция
Антоанета Костадинова триумфира на Държавното първенство по спортна стрелба в София
Антоанета Костадинова триумфира на Държавното първенство по спортна стрелба в София