НОВИНИ

Ракетен обстрел на летището в Кабул

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:30, 30.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Летището в Кабул е било подложено на ракетен обстрел тази сутрин, съобщава Ройтерс, като се позовава на американски представител. По информация на представител на талибаните един от снарядите е попаднал на територията на аерогарата, но към момента няма данни за жертви и разрушения.

Към летището в Кабул са изстреляни най-малко 5 ракети, като според талибаните поне една от тях е стигнала целта си, а другите са прихванати успешно от системата за противовъздушна отбрана. По информация на "Ал Джазира" стрелбата е идвала от северната част на Кабул. От Вашингтон потвърдиха, че президентът Джо Байдън е информиран за случилото си.

Утре е крайният срок, в който американският контингент трябва да напусне страната, като евакуацията ще продължи до последния възможен момент, уверяват американските военни. Талибаните, които скоро ще поемат контрола над летището, са уверили, че ще позволят на всички чужденци и на афганистанците с разрешение за пътуване, издадено от друга държава, да напуснат страната.

Вчера в района беше предотвратен атентат - американски дрон порази автомобил, в който се предполага, че е имало експлозиви. Въпреки първоначалната информация, че няма цивилни жертви, по-късно от Вашингтон уточниха, че ще разследват данни за загинали мирни граждани. По информация на Си Ен Ен загиналите са 9, сред тях има деца.

"Бях ранен не от експлозията, а от американска стрелба. Уцелиха ме в ръката. Повечето хора пострадаха не от взрива, а от изстрелите и сълзотворния газ, които идваха от американските войници", разказа потърпевш.

Предотвратен атентат: Американска атака срещу кола с терористи в Кабул

А според "Лекари без граници" здравната система в Афганистан е пред колапс най-вече заради липса на средства.

"Знаете, че здравната система в Афганистан се поддържаше отвън - с дарения, с чужда помощ, от Световната банка, от Европейския съюз, от различни донори. Сега обаче активите са замразени - и на Световната банка и на Международния валутен фонд. Ето защо един от големите рискове е здравната система в страната просто да рухне, защото няма какво да я поддържа", заяви Филипе Рибейро.

Борба за хляб и подслон - това се случва в едно от предградията на Кабул. Тук е изграден специален лагер за семейства в нужда и сираци. Към момента тук са настанени 500 семейства, но броят им, както и отчаянието сред афганистанците, се увеличава.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се удави в морето край Поморие
Мъж се удави в морето край Поморие
Приключват снимките на филма за Ботев, БНТ предостави костюми
Приключват снимките на филма за Ботев, БНТ предостави костюми