НОВИНИ

Експерти: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 30.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да представят кабинета си на фона на хилядите, които напускат страната и тръгват към Европа.

Да пазим границите си или да се погрижим за бежанците? В студиото на “Денят започва” темата коментираха експертът по сигурността от “Софийски форум за сигурност” Йордан Божилов и арабистът проф. Владимир Чуков.

“Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима и зависи от много фактори, включително от това как талибаните ще започнат да управляват - ще се върнат ли към старите практики за насилствено управление, ще осигурят ли прехрана за хората. Международните фактори все още търсят подход и роля. Така че ситуацията е изключително несигурна”, каза Йордан Божилов.

Проф. Чуков припомни, че изтеглянето на американските военни и всички съюзници от Афганистан не е договорено последните две седмици.

“Преговорите с талибаните започнаха още през 2011 година. В крайна сметка афганистанците трябва да управляват собствената си държава - те трябва да гарантират не само сигурността си, но трябва да гарантират и собствената си издръжка”, отбеляза той и допълни, че от 14 млрд. долара бюджетни приходи за страната 89% са от донори и едва 11% собствени източници.

По думите му случващото се в Афганистан подсказва, че за в бъдеще страната ще се възстанови като гнездо на терористични организации.

“Ако навремето беше “Ал Кайда”, сега виждаме “Ислямска държава Хорасан”. От четвъртък насам три удара бяха нанесени от американските военни, което означава, че се връщаме в едно много неприятно положение”, прогнозира той.

За Йордан Божилов основният проблем е, че през годините не е било изградено “устойчиво, некорупционно управление”.

“Очакваше се преходът да е постепенен, за да може да има и политически процес, а всичко се разпадна буквално за седмици”, добави той.

Какво още коментираха експертите в студиото - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме
Ураганът Айда вилнее и в Мисисипи, взе жертва в Луизиана
Ураганът Айда вилнее и в Мисисипи, взе жертва в Луизиана