НОВИНИ

Ръководителите на Световния бокс се надяват да станат членове на МОК преди Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028

ръководителите световния бокс надяват станат членове мок олимпийските игри лос анджелис 2028
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:28, 20.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководителите на Световния бокс се надяват учредената през миналата година организация да бъде приета за член на Международния олимпийски комитет (МОК) до Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

През юни миналата година МОК изключи от структурите си управляваната от руския олигарх Умар Кремльов Международна боксова асоциация (ИБА), която години наред бе със замразено членство заради различни провинения.

За да спасят мястото на бокса в олимпийската програма, някои от най-големите национални федерации в света взеха решение да се обединят в организацията Световен бокс. Тя обаче все още не е успяла да събере дори и половината от националните федерации под шапката си, като масово страните от Азия и Африка остават членове на стабилно финансовата ИБА. Към момента членове на Световния бокс са 27 национални федерации.

"Това трябва да са последните Олимпийски игри, в които МОК организира боксовия турнир. Заради решението на последната сесия на МОК миналата година, включването на бокса в програмата на Игрите през 2028 година засега е замразено", посочи по-рано тази седмица спортният директор на МОК Кит Макконъл и добави, че дори боксът да бъде включен в програмата на Игрите през 2028 година с организацията му няма да се занимава ИБА.

"Коментарите, направени от МОК, са ясно послание към националните федерации, че те трябва да се присъединят към новата международна федерация възможно най-скоро, за да запазим спорта в олимпийската програма. Само така Световният бокс ще може да иска официално признаване от МОК", заявиха в отговор на това изявление от Световния бокс.

На предстоящите Летни олимпийски игри в Париж 2024 в бокса ще бъдат раздадени общо 12 комплекта медали, тъй като програмата предвижда провеждането на шест категории и при мъжете, и при жените.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков подмина журналистите на излизане от Министерския съвет
Кирил Петков подмина журналистите на излизане от Министерския съвет
До 40 млн. лева държавна гаранция за кредитиране на студенти и докторанти, реши правителството
До 40 млн. лева държавна гаранция за кредитиране на студенти и докторанти, реши правителството