НОВИНИ

Ръст на новозаразени с ковид и в Гърция, мерките още са на локално ниво

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 30.10.2021
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

И в Гърция броят на заразените и починалите от COVID-19 расте. Около 4000 е броят на новозаразените през последните дни, а натискът към болниците се засилва. Северна Гърция е в червената зона и на места там се обмислят по-сериозни локални мерки.

Около 65% от гръцките граждани са ваксинирани, но се наблюдават огромни разлики в броя на имунизираните хора в различните региони на страната. На някои от островите например около 80% от населението вече е с поне една доза, докато в други региони на Северна и Централна Гърция стойностите са доста по-ниски - между 30 и 50%.

Александра Аграфиоти живее със семейството си в град Серес, където по-малко от половината население е имунизирано.

"Опитват се по най-различен начин да привлекат хората да се ваксинират, обяснява се колко е важно това, но за съжаление отказващите се от ваксиниране са доста. Тези, които обмислят дали да се ваксинират или не, също са много и по този начин се забавя процентът на ваксинираните. Това, което знаем, е, че леглата в болниците не достигат и повечето болни, които са в тежко положение, са неваксинирани", разказа Александра.

Някои гръцки лекари призовават правителството да въведе задължително ваксиниране, за да предотврати "национална трагедия". Засега имунизацията е задължителна само за медицинските работници. Няколко хиляди от тях са останали без работа в началото на октомври, защото отказали да се ваксинират.

В Гърция всички ученици се обучават присъствено в училище. Два пъти седмично обаче трябва да се тестват. Единият от тестовете се прави в лаборатория, а вторият - от родителите вкъщи.

В лабораторията, в която работи Ана Захарито, всяка седмица тестват стотици ученици. Разказва ни, че в началото е имало притеснения в родителите относно това, но с времето негативните вълнения са отминали.

"Ние правим всякакви тестове, като специално на децата правим бърз тест. Взимаме секрет от носа на детето и зависи от дечицата, повечето нямат нищо против. Вкъщи пък родителите им правят тест, който купуват от аптеките, там се използва слюнка от детето", обясни тя.

В Гърция периодично тестват дори и децата в детските градини. А сред учениците в по-големите класове има доста ваксинирани.

"Децата ми са ваксинирани. Дъщеря ми е на 18 и сама взе това решение. Синът ми след сериозен разговор много положително се отнесе към това и се ваксинира, негови съученици също са ваксинирани. Да се надяваме, че тази година училищата няма да се затворят, защото беше много трудно миналата година с дистанционното образование, започвайки от началното образование до университетите", коментира Александра Аграфиоти.

В Гърция всички заведения са отворени, ограничения в работното време няма. В заведенията обаче се допускат само ваксинирани или преболедували клиенти. Хора, които са с отрицателен антигенен тест, могат да сядат само отвън.

Стериос, собственик на заведение за хранене край Солун, ни разказва, че полицаи минават по няколко пъти на ден и проверяват дали хората спазват правилата правилата, глобата е солена - 2000 евро.

Бармани, сервитьори, готвачи също трябва да са ваксинирани или два пъти седмично да си правят бърз тест. Гърция ще премине през четвърта и пета коронавирусна вълна тази зима, казват от правителствения ковид щаб в южната ни съседка, а от дисциплината на гражданите зависи колко голяма ще е тя.

Не е изключен нов локдаун, но той едва ли ще бъде толкова тежък и продължителен, както миналата година, когато гърците месеци наред можеха да напускат домовете си само след пускането на СМС.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриха мотосезона в Русе
Закриха мотосезона в Русе
Чалмърс счупи световния рекорд на 100 м свободен стил в малък басейн
Чалмърс счупи световния рекорд на 100 м свободен стил в малък басейн