НОВИНИ

Камамбер срещу моцарела: Как се променя вкусът за сирене на французите?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:46, 30.10.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Залязва ли камамберът - някогашната гордост на Нормандия и символ на френската гурме кухня? Това е въпросът, който все по-често си задават любителите на изтънчени сирена. Статистиката е безпощадна - за последните 5 години продажбите на камамбер са паднали с 11% и вече са само 48 000 тона.

От топ пет на френските сирена само този вид бележи спад в популярността. Френският камамбер се оказва изместен от италианската моцарела. За същия период продажбите на мекото бяло сирене са се увеличили с 62% - до 38 000 тона.

"Камамберът е приключение. Има силен аромат и вкус. Яде се бавно, със свежа франзела, или хубав хляб. С моцарелата - тя е... може и без хляб, съвършено различна е", обясни Сакина Меразга, мениджър на магазин за сирена и кашкавали.

Какви са причините - отговорът на собствениците на сирене-бар - каквито в миналото е имало на почти всеки ъгъл на Париж - е модата и промяната на вкусовите качества на французите.

Камамберът е смятан за старомоден, за сиренето на нисшата класа. Докато моцарелата се харесва на младите хора, а и е по-малко калорична - което за съвременния човек се оказва много важно. Променят се и навиците на французите - ако преди години те са хапвали сирене и хляб всеки ден след вечеря, то сега това се прави обикновено през почивните дни или на вечеринка с приятели.

Експертите имат и друго обяснение - масовото производство на камамбера намалява качеството му - то се превръща не в изкушение за изтънчено небце, а в стандартен продукт за закуска. Забележителното е, че бутиковите производства не се влияят от тенденцията от последните години.

"Моцарелата е като съставка, използваме я като свежа сметана. Нормално е продажбите да се увеличават, защото тя се използва за пица, за топли сандвичи, за салати, за различни видове огретени. Няма как моцарелата и камамберът да се сравняват, но е хубаво като французи да започнем да хапваме камамбер отново", казва Емили Флешар, заместник-мениджър в млекопреработваща компания.

Тук обаче говорим за различни цени, допълва Флешар. В нейния магазин няма отлив на клиенти. Ще надделее ли моцарелата над камамбера или той ще издържи с достойнство теста на съвременните французи - ще покаже времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки Ирина Винер върнаха Наталия Кузмина сред кандидатите за ФИГ
Въпреки Ирина Винер върнаха Наталия Кузмина сред кандидатите за ФИГ
Над 2 милиона са изтеглените ковид сертификати
Над 2 милиона са изтеглените ковид сертификати