Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ръст на психично болни с Ковид в Русе, има ли пари за лечението им

bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 02.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Финансови проблеми с лечението на пациенти, болни от коронавирус - за това алармираха от Центъра за психично здраве в Русе. Здравното заведение не получава средства за тези случаи и вече изнемогва. В празничните дни броят на новозаразените се увеличава, а персоналът е изправен не само пред финансови, но и физически затруднения.

Заради големия брой заразени с Ковид мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе е под карантина.

"Седем от тях са с тежки психози. Веднага - консултанти и лекарства, които ние закупихме за тези хора, защото само на двама имаше кой да им купи лекарства", заяви д-р Теменужка Матева, управител на Центъра за психично здраве в Русе.

"Обгрижваме ги, както относно психичното им състояние, така и соматичното, консултираме ги със специалисти", допълни д-р Елис Челек, лекар в мъжкото отделение.

Центърът за психично здраве няма договор със Здравната каса и в момента никой не плаща за лечението на болните с коронавирус, нито пък се дават допълнително пари на здравните работници, които се грижат за тях. А от началото на пандемията тук са лекувани 72 психично болни пациенти, заразени и с Ковид.

"Имахме договор от януари до април. След това договорът изтече и повече не са ни предлагали, въпреки многократните писма, които ние писахме", добави д-р Теменужка Матева.

"Въпреки че не получаваме средства, ние обгрижваме максимално пациентите си и се стараем здравето им да е на първо място", коментира д-р Елис Челек.

Междувременно разходите са се увеличили - за дезинфектанти, лични предпазни средства не само за персонала, но и за пациентите, токът поскъпнал драстично, консумативите. И започнали да трупат дългове.

"Ситуацията е доста напрегната. И благодарение на помощта на общината, в рамките на 130 хиляди лева, ние можем да издържим в момента", каза още д-р Теменужка Матева.

Но тези пари ще свършат. И, ако Центровете за психично здраве не получат допълнително пари за лечение на болните с Ковид, както останалите болници, не знаят още колко ще издържат.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София-град се връща в тъмночервената зона на заболеваемост от COVID-19
София-град се връща в тъмночервената зона на заболеваемост от COVID-19
Какво е да си пазач на фар през 21-ви век
Какво е да си пазач на фар през 21-ви век