НОВИНИ

Разбиха група за данъчни измами в Пазарджик - продавала фиктивно трюфели

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 10.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Организирана престъпна група за данъчни измами е разбита в Пазарджик. Тя е ощетявала държавата чрез фиктивни продажби на трюфели. Според прокуратурата само за половин година чрез кухи фирми са изпрани над 50 милиона лева, но сумата може да се окаже значително по-висока, тъй като групата е работила от две години.

Според прокуратурата организатор на престъпната група е 47-годишен мъж от Пазарджик, собственик на заложна къща. Той и още двама души са регистрирали кухи търговски дружества, през които са минавали фиктивни продажби на огромно количество трюфели.

Оказа се, че България е страната на трюфелите. Разпитаните като свидетели берачи на горски гъби, които не разпознават като вид – дали е мухоморка или манатарка, идея нямат, се оказват документално трюфели. Като за 6 месеца стойността на тези трюфели, декларирани, е 50 млн. лв. Дължимото ДДС към държавата е 12 млн.", заяви Румен Попов – заместник апелативен прокурор на Пловдив.

Така само за юли държавата е била ощетена с близо 1 млн. лв. Парите от данъчните измами били влагани в луксозни имоти и коли. А фиктивният документооборот бил към фирми със сходен предмет на дейност от цялата страна. Но реални продажби на трюфели към тях не е имало.

"Тепърва предстои да се изясни в цялост престъпната схема и затова дали са били подпомагани в някаква степен от служители на НАП и други държавни структури", заяви Живко Пенев – зам. окръжен прокурор на Пазарджик.

Двама от основните действащи лица в престъпната схема са с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Третият все още се издирва.

"Двете лица са задържани след теглене на банков превод в размер на 380 000 лв. от банков клон в Пазарджик, като тези пари са намерени в организатора в групата", заяви Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик.

От прокуратурата призоваха да се облекчи използването на сересета при разследването на тежки данъчни измами.

Вижте още в прякото включване на Деница Торньова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Аржентина благодари на футболните национали
Президентът на Аржентина благодари на футболните национали
Ерик тен Хаг: Роналдо за първи път каза, че иска да напусне в интервюто пред Пиърс Морган
Ерик тен Хаг: Роналдо за първи път каза, че иска да напусне в интервюто пред Пиърс Морган