НОВИНИ

Разбиха схема за измами с кредити

Жертвите изпращали личните си данни и пари на извършителите

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Петкова
19:45, 18.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бърз кредит, но не за този, който го иска, а за този, който уж го дава. При това без да се налага да го връща. Измамата се извършвала онлайн. За престъпната схема съобщиха от Главната дирекция "Национална полиция" и Икономическата полиция в Стара Загора.

Как са работили измамниците? Чрез атрактивни обяви в Интернет обещавали различни суми, но за целта потребителите трябвало да дадат личните си данни и да преведат сериозна сума за разглеждане на документи. След това комуникацията просто прекъсвала. Към момента са задържани трима души и са установени десет жертви. Тримата обвинени в измама с бързи кредити остават за постоянно в ареста, реши Старозагорският районен съд.

Тримата задържани са криминално проявени и са действали от София. Публикували са обяви в интернет и предлагали кредити от 5 до 30 000 лв. Измамниците се свързвали с лицето, което кандидатства по обявата чрез съобщения в мобилните приложения. Впоследствие пострадалите получавали фотокопие на договор за кредит с исканите от тях параметри. В него било записано, че са одобрени за заем и ще получат сумата, но трябвало да заплатят 150 лева такса за разглеждане на документите. Някои от пострадалите изпращали парите на посочени банкови сметки, а други получавали договори за кредит със спедиторска фирма с наложен платеж.

"Искат лични данни и съответно сума, за която кандидатства. Лицето им изпраща договор за кредит, в който се съдържат данните на кредитоискателя. Казват на "жертвата", че трябва да преведе определена сума пари, срещу която да бъде разгледан договорът. След като бъдат преведени парите комуникацията прекъсва", обясни наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов.

Обявите били достатъчно примамливи, за да привлекат нуждаещи се от бързи кредити.

"Потребителски кредити, кредити за всеки, кредити за лица с лошо ЦКР. Просто достатъчно атрактивна обява, така че да привлече хора които има нужда от бързи пари. Разбира се, условията, които предлагат също са много атрактивни, най-вече не се проверяват доходи или ако се проверяват, то очевидно няма как да стане при положение че Цялата комуникация става чрез общуване през мобилно приложение или по телефона", обясни Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при ГДНП.

От полицията призоваха гражданите да бъдат особено внимателни с подобни обяви:

"Не трябва авансово плащане тогава, когато кандидатстваш за отпускане на кредит. Обикновено ако има някакви такси, те се удържат след отпускането на кредита, а не в началото", добави Златка Падинкова.

Обвинените в престъпната схема могат да получат до 3 години затвор.

По темата работиха: Десислава Петкова, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън се срещна с европейски лидери в Берлин, всички потвърдиха подкрепата си за Украйна
Байдън се срещна с европейски лидери в Берлин, всички потвърдиха подкрепата си за Украйна
Италиански съд отхвърли първите прехвърляния на мигранти в Албания
Италиански съд отхвърли първите прехвърляния на мигранти в Албания